Deşi campania începe abia peste o lună, bannerele candidaților răsar ca ciupercile după ploaie

Deşi campania începe abia peste o lună, bannerele candidaților răsar ca ciupercile după ploaie
| Foto: playtech.ro

Campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie este prevăzută să înceapă cu o lună înainte, adică pe 28 august. Multe partide și viitori candidați au început deja să-și plaseze bannerele electorale în public.

Unii au decis să fure startul campaniei pentru că legea nu le interzice. Mai ales că banii ar putea să-i raporteze abia în rapoartele financiare ale partidelor de anul viitor, iar candidaţii independenţi chiar pot să nu-i declare.

În campania electorală, însă, au voie să utilizeze doar afişe care trebuie să includă obligatoriu informaţii privind tirajul şi cine le-a produs.

Expertul electoral Septimius Pârvu numeşte perioada pre-electorală „pâmântul nimănui”. În această perioadă e greu să urmăreşti cine a comandat aceste bannere de promovare, în câte exemplare au fost făcute şi câţi bani s-au plătit pentru ele.

„Aici este un efect din păcate pervers al legii din 2015, care le-a interzis în campania electorală să mai folosească materiale gen meşuri, bannere. Dar toată campania s-a mutat practic în precampanie. Există o neclaritate şi o lipsă de legiferare legată de această perioadă că fiecare face cam ce vrea”, este de părere Septimius Pârvu, expert electoral EFOR.

Comenteaza