Dezastrul de la Bac, între “vina lui Băsescu” şi “subiectele de olimpiadă”

Dezastrul de la Bac, între “vina lui Băsescu” şi “subiectele de olimpiadă”
Liderii politici locali nu reuşesc să se pună de acord în privinţa cauzelor care au generat rezultatele catastrofale la examenul de bacalaureat din acest an. Elevii slab pregătiţi, subiectele grele, reforma greşită în învăţământ şi piedicile puse copiatului sunt motivele cel mai des invocate.

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, salută măsurile de limitare a fraudelor pentru că au oferit ocazia să vedem exact care este nivelul învăţământului din România. "Ce s-a întâmplat la bacalaureat nu e neapărat un lucru bun sau un lucru rău, e o radiografie completă a învăţământului preuniversitar, care trebuie să dea de gândit. E mai puţin important să căutăm vinovaţi, cât să găsim soluţii de viitor, iar aici trebuie să se implice toţi decidenţii, având la bază noua lege a educaţiei, care corespunde exigenţelor momentului. Trebuie să decidem dacă vrem generaţii care să ştie carte sau generaţii care să aibă doar diplome. Nu cred că vrem ca peste câţiva ani să ajungem să fim trataţi de medici care au luat bacalaureatul cu 5, ci de specialişti bine pregătiţi", a comentat Buda.

În opinia liderului PSD Cluj, Remus Lăpuşan, rezultatele bacalaureatului reflectă corect nivelul de pregătire al elevilor şi susţine că "meritul" pentru această stare de fapt revine actualilor guvernanţi şi în special preşedintelui Traian Băsescu. "Acest rezultat se datorează crizei din învăţământul preuniversitar. În ultimii şase ani Băsescu şi-a asumat reformarea învăţământului, a făcut o grămadă de comitete şi comiţii şi, de fapt, n-a făcut nimic. În plus, a contat şi exemplul său personal, Băsescu lăudându-se că a reuşit în viaţă fără prea multă şcoală", a apreciat Lăpuşan.

Şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, dă vina pe dificultatea subiectelor. "Nu există ca din 200.000 de copii, pe ţară, doar 65 să fie de nota 10. Asta demonstrează că au fost subiecte de nivel de competiţie, de olimpiadă, când, de fapt, bacalaureatul trebuie să fie un examen de evaluare a cunoştinţelor generale. Nota 6, de trecere, ar trebui să le fie accesibilă tuturor celor care au cunoştinţe generale reale. În mod normal, toate şcolile ar trebui să aibă măcar 55-60% promovare din prima şi încă 60-65% în toamnă. Nu cred că jumătate dintre copiii noştri sunt tâmpiţi, incapabili să treacă un examen de evaluare a cunoştinţelor generale. E strict vina ministerului că a formulat subiecte de dificultate exagerată şi, pentru asta, toată comisia care s-a ocupat de organizarea bacalaureatului, în frunte cu ministrul, trebuie să-şi dea demisia", a afirmat Nicoară. El nu crede că rezultatele au fost influenţate semnificativ de măsurile mult mai drastice de supraveghere. "Nici vorbă! De copiat, oricum nu-şi permit să copieze mai mult de 3-5%, pentru că le e frică", a spus Nicoară.

În schimb, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, pune rezultatele fără precedent de slabe tocmai pe seama supravegherii video. "Din cauza camerelor de luat vederi n-au mai putut copia, n-au mai putut colabora între ei, cum se întâmpla până acum. De data aceasta, rezultatele au fost «pe bune»", a comentat Mate. La rândul său, susţine însă că subiectele din acest an au fost "destul de grele".

 

 

Comenteaza