Diaconescu: Numai CSM poate face evaluări pentru procurorii-şefi după o grilă strict profesională

Diaconescu: Numai CSM poate face evaluări pentru procurorii-şefi după o grilă strict profesională
Ministrul Justiţiei va face propuneri "după o evaluare subiectivă, pe criterii care ţine de guvern", pentru funcţiile de conducere în Parchete, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, fostul titular al portofoliului Justiţiei, Cristian Diaconescu, remarcând că doar CSM "poate face evaluări profesioniste".
">

"Raportul MCV cere criterii clare privind promovarea în funcţiile de conducere la Parchetul General. Legea, dar si sistemul Executiv din care provine nu-i permit ministrului Justiţiei să stabilească criterii de promovare pentru o altă putere în stat. Deci, va face propuneri după o evaluare subiectivă, pe criterii care ţin de guvern. Numai CSM ar putea face evaluări după o grilă strict profesională, dar avizul este consultativ", a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu.

Diaconescu a reamintit momentul 2004, când s-au finalizat negocierile pentru integrarea în UE la capitolul "Justiţie şi Afaceri Interne", când trebuiau soluţionate două teme critice, respectiv cadrul juridic şi organizarea "moderne, europene" ale sistemului judiciar, precum şi "un mare nivel de suspiciune din partea partenerilor europeni privind seriozitatea angajamentelor asumate de mecanismul politic românesc".

El a spus că, în acel context, Ministerul Justiţiei pe care-l conducea a elaborat şi omologat legile reorganizării "din temelii" a sistemului judiciar românesc. Parlamentul, "printr-un efort consensual", a evaluat si aprobat actele normative necesare, iar negocierile au fost încheiate fără instituirea MCV sau a clauzei de salvgardare.

Diaconescu a mai spus că mesajul pe care l-a primit atunci în calitate de ministru a fost că trebuie adoptată o legislaţie prin care Justiţia să fie "ferită de amestecul factorului politic", în aceste condiţii numirea şi promovarea judecătorilor şi procurorilor reprezentând "zone foarte sensibile".

Citeşte şi: Mişcarea Populară critică absenţa lui Iohannis de la şedinţa CSM: Preşedintele a uitat de obligaţiile sale
"Prin varianta din 2004 (art. 53), Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie era numit de către Preşedintele României , la propunerea CSM, cu recomandarea ministrului Justiţiei. Prin varianta Legii 247 / 2005, aceleaşi numiri urmau să se facă la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Deci, ministrul Justiţiei, adica Executivul-politicul au redobândit autoritatea privind sistemul Parchetelor. A fost o schimbare cu semnificaţii extreme de serioase", a subliniat fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu momentul "de inflexiune" în procedura de numire a şefilor Parchetelor.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Tiberiu Niţu, şi-a dat demisia din funcţie săptămâna trecută.

Majoritatea mandatelor procurorilor-şefi din structurile centrale expiră în acest an.

 

Comenteaza