Directorul societăţii de pază a consiliului judeţean a făcut poliţie politică

Directorul societăţii de pază a consiliului judeţean a făcut poliţie politică
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar putea pune punct carierei politice a unui pitoresc personaj local, fostul consilier judeţean Axente Husar, actual director executiv al societăţii Pază şi Protecţie Cluj SRL, subordonată consiliului judeţean. Judecătorii ÎCCJ au decis definitiv că Husar a făcut poliţie politică.

Că directorul „Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP)" al consiliului judeţean a fost ofiţer de securitate nu era un secret pentru nimeni. De asemenea, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii i-a dat, în 2012, verdict de poliţie politică, fiind definit drept lucrător al Securităţii în sensul legii nr. 293/2008, adică o „persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului".

Husar a contestat în instanţă verdictul CNSAS şi, după ce, în 2013, a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti, a făcut recurs iar miercuri, prin decizia nr. 484/24.02.2016, judecătorii ÎCCJ i-au respins definitiv recursul, ceea ce înseamnă că Husar a fost dovedit fără tăgadă drept angajat al fostei Securităţi care a făcut poliţie politică. Împotriva sentinţei ÎCCJ Husar nu mai are nici o cale de atac, decât, eventual, la CEDO.

„Habar n-am că au dat sentinţa asta, nici nu m-a interesat. Dacă aşa zice, aşa oi fi făcut, i-am puşcat pe toţi. No comment. Eu am fost locotenent la contrainformaţii economice şi contraspionaj. N-am fost la Direcţia 1 care făcea poliţie politică, am fost la Direcţia 2.

După revoluţie s-au făcut epurări şi toţi cei care au făcut poliţie politică au fost îndepărtaţi, cu toate astea eu am rămas ofiţer SRI până în 2010. Eu nu-s Vişinescu, n-am făcut colectivizare, n-am făcut naţionalizare, dar, dacă aşa zice legea, că am făcut poliţie politică, să mă judece oamenii, nu să răspund pentru alţii sau pentru o instituţie. Răspunderea trebuie să fie individuală, nu colectivă", a reacţionat Husar.

Preşedintele CJ, Marius Mânzat, nu a putut fi contactat telefonic, în schimb, vicepreşedintele instituţiei, Călin Tuluc, admite că sentinţa ÎCCJ l-ar putea costa funcţia pe Husar. „E o supriză pentru mine să aflu acest lucru, dar, cu siguranţă, vom evalua dacă din punct de vedere legal există vreun impediment în a mai ocupa funcţia de director al societăţii respective", a spus Tuluc.

Jurist ca pregătire, el susţine că Husar ar putea avea chiar probleme de natură penală. „Are o problemă, deoarece, ca ales local, a declarat pe propria răspundere că n-a făcut poliţie politică şi s-ar putea sesiza Parchetul pentru fals în declaraţii", a adăugat Tuluc.

Husar a fost plantat în fruntea „SPP-ului" CJ prin hotărâre de consiliu şi tot aşa ar putea fi debarcat din funcţie. Cel puţin aceasta reiese din spusele liderilor principalelor două grupuri politice din CJ.

„Cred că ar trebui revocat din funcţie, oricum e pensionar şi sunt destui tineri capabili să facă faţă acelei funcţii. El a fost susţinut permanent de PNL, să şi-l asume", a spus liderul consilierilor judeţeni PSD, Remus Lăpuşan. Nici dinspre PNL nu vin veşti bune pentru Husar. „Acum aflu despre acest lucru, n-am apucat să-l discut cu colegii, dar, personal, nu cred că ar mai fi potrivit pentru această funcţie", a afirmat liderul consilierilor PNL, Alexandru Coroian.

Tot cu sprijinul PNL, care avea mare nevoie de votul lui Husar pe vremea când acesta era consilier judeţean, fostul securist a mai primit o sinecură aducătoare de oareşce "gheşeft", membru al consiliului de administraţie al societăţii care administrează Salina din Turda.

După ce i-a fost băgat pe gât cu forţa, primarul Turzii, Tudor Ştefănie, aproape radiază de bucurie că acum are motiv să ceară eliminarea lui Husar de la masa deciziilor privind salina turdeană.

„Va fi revocat obligatoriu din consiliul de administraţie", a decretat sec Ştefănie. Ar putea fi cea de a treia funcţie pierdută de Husar, după ce a mai pierdut şi scaunul de consilier judeţean în urma unui război de uzură de aproape doi ani cu PPDD, partidul pe lista căruia intrase în CJ şi din care a fost apoi exclus.

Dar sentinţa ÎCCJ se pare că nu îl va deposeda doar de dregătoriile deţinute în prezent ci îi pune sub semnul întrebării şi viitorul politic pe care a început să şi-l consolideze în partidul lui Traian Băsescu, Mişcarea Populară (MP). Sursele ZIUA de CLUJ spun că el şi-ar fi acontat deja locul al doilea pe lista de candidaţi ai MP pentru consiliul judeţean.

Numai că, potrivit statutului MP, urmare a sentinţei ÎCCJ el ar trebui exclus din partid, deoarece nu mai respectă unul dintre criteriile care i-ar permite să fie membru al MP. Potrivit art. 10, al. (1), lit. F, una dintre condiţiile pentru a fi membru al partidului lui Băsescu este „nu i s-a stabilit, printr-o hotărâre judecatorească a instanţelor rămasă definitivă, calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii, ca poliţie politică"; or, exact o asemenea sentinţă definitivă tocmai i-a fost „livrată" lui Husar.

Cu toate acestea, liderul MP Cluj, deputatul Adrian Gurzău, ezită în a admite că Husar trebuie exclus din partid. „Nu comentez deciziile judecătorilor, dânsul are dreptul la apărare, la un proces echitabil şi la imagine publică. La noi candidaţii se stabilesc pe bază de pregătire, de munca depusă, de implicare în activitatea de partid.

Listele de candidaţi se fac pe bază de meritocraţie. Domnul Husar e un coleg extraordinar, care s-a implicat foarte mult, care a fost de un real ajutor organizaţiei şi, da, e eligibil pentru o poziţie mai înaltă. Dar, deocamdată n-am făcut nici o listă de candidaţi.

Oricum, candidatura dânsului nu depinde doar de mine, la fel ca în cazul lui Horea Vuşcan (candidatul MP la funcţia de primar al municipiului Oradea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, urmare a unui accident de circulaţie soldat cu trei morţi, n. red.) şi în cazul sentinţei domnului Husar va fi o discuţie cu colegii de la Bucureşti", a declarat Gurzău.

Comenteaza