Discursul antimonarhist al lui Băsescu, “identic cu al Anei Pauker”

Discursul antimonarhist al lui Băsescu, “identic cu al Anei Pauker”
Doina Uricariu, autoare a două volume memorialistice, spune că actualul discurs public împotriva regelui se aseamănă cu cel al lui Emil Bodnăraş.

Scriitoarea Doina Uricariu recunoaşte despre sine că e monarhistă, mai ales ca moştenitoare a unei familii grav afectate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu un tată provenind din rândul ofiţerilor armatei regale. Cele două volume, "Scara leilor" şi "Maxilarul inferior", tratează în manieră memorialistică, dar şi documentaristă perioada regală din anii '40, iar autoarea spune că prin ele vrea să le redea românilor demnitatea.

Doina Uricariu a adunat în cele două volume amintirile de pe front ale tatălui său, interviurile cu mai mulţi membri ai familiei regale, printre care şi Regele Mihai şi Regina Ana. Ea a avut posibilitatea să consulte actele de cancelarie din reşedinţa de exil a regelui, precum şi arhivele şi documentele secrete ale Vaticanului, arhivele fundaţiei Hoover. Autoarea şi-a catalogat textele ca fiind impregnate de demnitate, umanitate şi lumină, în care istoria recentă a românilor e "altfel", "românii sunt alţii" în cărţile ei. "Eu nu vrea să primesc de la nimeni lecţii despre istoria noastră", a spus Uricariu, arătând că manipularea şi reinterpretarea istoriei în sens politic sau ideologic a fost şi este încă la modă în România. "Limbajul de acum împotriva regelui este exact limbajul lui Emil Bodnăraş, al lui Alexandru Nicolschi şi al Anei Pauker în anii ‘44-'47. Prin declaraţiile sale din ultimele săptămâni preşedintele nu s-a poziţionat cu ostilitate faţă de instituţia monarhiei în România, ci faţă de istoria românilor", a spus scriitoarea.

Povestea care guvernează cele două volume este biografică, în măsura în care autoarea, fiică a unui veteran de război, îşi asumă experienţa de viaţă a familiei sale. De altfel, istoria subiectivă, obiectivată prin documentaristică, sună a film: "Eu am venit pe lume datorită unei dispense semnate de Regele Mihai", mărturiseşte Doina Uricariu. Povestea porneşte imediat după război, când tatăl său, rănit şi desfigurat pe front, este de acord să se căsătorească cu o infirmieră basarabeancă - viitoarea mamă a Doinei Uricariu, pe care nu o cunoştea, pentru a o salva de deportarea în Siberia. Cele două cărţi au apărut la Editura Polirom, au fost prezentate în sala Toniţa a Muzeului de Artă din Cluj, de preşedintele filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraş.

 

 

Comenteaza