Doar un clujean în guvern. Cine sunt noii miniştri

Doar un clujean în guvern. Cine sunt noii miniştri
Clujul a pierdut în week-end doi din cei trei miniştri care-i avea în guvernul Ponta 3. Astfel, deputatul Aurelia Cristea nu va mai ocupa funcţia de ministru pentru Dialog Social iar Hegedus Csilla a pierdut şi ea funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, odată cu ieşirea UDMR de la guvernare.

 
Singurul clujean care a rămas în guvernul Ponta 4 este vicepreşedintele PSD, Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

"Sărbătorile iernii se petrec mereu acasă, în familie şi sunt cu atât mai frumoase atunci când la finalul unui proiect, politic, rezultatele sunt apreciate de echipă. Şi am speranţa că şi de către cei cu care am interacţionat. În această seară, în urma unei discuţii cu premierul Victor Ponta, am încheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasă, în Cluj-Napoca", a scris Aurelia Cristea, pe pagina sa de Facebook.


Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR a votat, sâmbătă, ieşirea Uniunii de la guvernare, cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar trei voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, propunerea în acest sens fiind formulată de Consiliul Permanent al formaţiunii în 27 noiembrie. Clujeanca Hegedus Csilla, a renunţat astfel la funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii.


Lista noilor miniştri a lui Victor Ponta a ajuns duminică la testul Comitetului Executiv naţional al PSD care, reunit, la Palatul Parlamentului, a votat-o în unanimitate. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Guvernul Ponta 4:

Victor Ponta - prim-ministru

Gabriel Oprea (UNPR) - viceprim-ministru, ministru de Interne
Liviu Dragnea (PSD) - ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Daniel Constantin (PC) - ministrul Agriculturii
Darius Vâlcov (PSD) - ministrul de Finanţe
Robert Cazanciuc (PSD) - ministrul Justiţiei
Nicolae Bănicioiu (PSD) - ministrul Sănătăţii
Ioan Rus (PSD) - ministrul Transporturilor
Rovana Plumb (PSD) - ministrul Muncii
Eugen Teodorovici (PSD) - ministrul Fondurilor Europene
Gabriela Szabo (PSD) - ministrul Tineretului şi Sportului
Bogdan Aurescu (independent) - ministrul de Externe
Mircea Duşa (PSD) - ministrul Apărării
Mihai Tudose (PSD) - ministrul Economiei şi Turismului
Sorin Grindeanu(PSD) - ministrul pentru Societatea Informaţională
Sorin Cîmpeanu (PC) - ministrul Educaţiei şi Cercetării
Graţiela Gavrilescu (PLR) - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Andrei Gerea (PLR) - ministrul Energiei, pentru IMM şi Mediu de Afaceri
Ionuţ Vulpescu (PSD) - ministrul Culturii.
Adrian Anghel (PSD) - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni
Liviu Pop (PSD) - ministru delegat pentru Dialog Social
Eugen Nicolicea (UNPR) - ministru pentru relaţia cu Parlamentul


Guvernul şi-a prezentat noii componenţi ai echipei printr-un comunicat de presă :

 

" Prof. dr. ing. SORIN MIHAI CIMPEANU, 46 de ani

Ministru al Educatiei si Cercetarii

Domnul Cimpeanu este doctor inginer, Rector la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, profesor universitar si conducator de doctorat la aceeasi universitate, Presedintele Consiliului National al Rectorilor din Romania, vicepresedinte al Centrului de Excelenta in cercetare - BIOTEHNOL.
Sorin Cimpeanu are o vasta experienta in domeniul stiintific si al cercetarii, fiind autorul a peste 90 de articole stiintifice si carti de specialitate.

IONUT VULPESCU, 38 de ani
Ministru al Culturii
Un tanar de valoare, de noua generatie, adus in Guvern, Ionut Vulpescu este un politician recunoscut in lumea culturala, cu activitate parlamentara pe zona de cultura si media, inclusiv in zona academica.
Este deputat al PSD, membru al Comisiei de Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa a Camerei Deputatilor. A fost reprezentantul Prim-Ministrului Victor Ponta in Consiliul de Conducere al ICR.
Ionut Vulpescu este absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, unde a urmat si cursuri postuniversitare si este doctor in Filosofie al Universitatii Bucuresti. De asemenea, a fost consultant de specialitate in domeniul teologiei al Dictionarului Enciclopedic Britannica, Editura Litera International, Bucuresti (2008).

ANDREI DOMINIC GEREA, 46 de ani
Ministru al Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri
Domnul Gerea a mai fost recent si ministru al Economiei, chiar daca pentru un mandat scurt. Plecarea domniei sale de la minister nu a avut legatura cu activitatea sa, ci cu retragerea PNL de la guvernare.
Andrei Gerea are o experienta profesionala in zona comertului si a sistemului bancar.
Dincolo de experienta de la nivel parlamentar, acolo unde acesta a activat in cadrul comisiilor de resort, Andrei Gerea este si un politician cu o experienta de 8 ani in administratia locala, in calitate de consilier local.

MIHAI TUDOSE, 47 de ani
Ministru al Economiei si Turismului
Domnul Tudose este un alt politician de valoare promovat de PSD, cu o larga experienta in comisiile de resort ale Parlamentului.
Activitatea sa in cadrul comisiei parlamentare de resort (economie, privatizari) va facilita dialogul Guvern - Parlament in problematica economica.

SORIN MIHAI GRINDEANU, 41 de ani
Ministru pentru Societatea Informationala

Tanar politician, lider al organizatiei PSD Timis (deputat in Parlamentul Romaniei, ales in colegiul uninominal nr. 2 din Timis, Primvicepresedinte al Organizatiei Judetene a PSD Timis, Presedinte PSD Timisoara).
Sorin Mihai Grindeanu a fost membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Este absolvent al Universitatii de Vest Timisoara, Facultatea de Matematica, Sectia Informatica. Dupa absolvirea facultatii, Sorin Grindeanu a decis sa ramana pana in anul 2011 in mediul universitar, fiind preparator si apoi asistent in cadrul Universitatii de Vest.

GRATIELA GAVRILESCU, 48 de ani
Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor
Gratiela Gavrilescu este un politician cu experienta profesionala in zona de protectie a mediului, dar si in administratia locala.
Dincolo de activitatea parlamentara, doamna Gavrilescu a fost viceprimar al municipiului Ploiesti. Este, asadar, o persoana care cunoaste si problemele cu care se confrunta administratiile locale, inclusiv in ceea ce priveste standardele de mediu.

ADRIAN ANGHEL, 56 de ani
Ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni

Senator in Parlamentul Romaniei, ales in colegiul uninominal 2 din Circumscriptia electorala nr. 43 pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei, membru in Comisia pentru Afaceri Europene.
Cei 15 ani petrecuti in SUA i-au dat ocazia lui Adrian Anghel sa cunoasca foarte bine viata romanilor din Diaspora.
Adrian Anghel este un sustinator al votului prin corespondenta pentru romanii din afara granitelor.

LIVIU MARIAN POP, 40 de ani
Ministru delegat pentru Dialog Social

Senator in Parlamentul Romaniei, ales in colegiul uninominal 3 din Maramures, Presedinte al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala.
Liviu Pop are deja o larga experienta in acest domeniu, dat fiind faptul ca a mai ocupat aceasta functie in 2012, precum si faptul ca a activat timp de aproape 10 ani in domeniul sindical."

"14 ministri raman in actuala structura. Se asigura continuitate in domenii cu performante speciale, precum justitie, fonduri europene, agricultura, munca. Se asigura continuitate, de asemenea, in zone precum aparare, interne, dezvoltare regionala, sanatate sau transporturi", se mai arată în acelaşi comunicat.

 

Noii miniştri vor fi audiaţi de comisiile de specialitate, iar apoi guvernul va fi supus votului plenului Parlamentului.

 

 

Etichete
Comenteaza