Dohotaru îi răspunde lui Tăriceanu: Este o inepție să propui eliminarea venitului garantat

Dohotaru îi răspunde lui Tăriceanu: Este o inepție să propui eliminarea venitului garantat
Un deputat de Cluj îi transmite un mesaj preşedintelui Senatului, care a declarat că ar trebui să se renunţe la venitul minim garantat.

Deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru crede că este "o inepţie" eliminarea venitului minim garantat, aşa cum a propus liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care este şi preşedinte al Senatului.

"Este o inepție să propui eliminarea venitului garantat, în condițiile în care acest tip de ajutor este o practică consacrată în majoritatea statelor europene, iar nevoia pentru asemenea instrumente în România este imensă.

Mă voi opune ferm oricăror derapaje anti-sociale, cum e propunerea domnului Tăriceanu de a elimina venitul minim garantat și reiterez nevoia unor politici care să conducă la o creștere a calificării și educației forței de muncă, care să rezulte într-o productivitate sporită și într-un nivel de salarizare superior", a scris Dohotaru, într-un comunicat remis luni presei.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că trebuie să se renunţe complet la venitul minim garantat, „care este o invitaţie la nemuncă", afirmând că, în România, este criză de forţă de muncă şi că măsura se impune pentru menţinerea ritmului de creştere prevăzut în programul de guvernare. De la 1 februarie, salariul minim a crescut la 1.450 de lei.

Iată scrisoarea lui Dohotaru:

"Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat săptămâna trecută că ALDE, partidul pe care îl conduce, vrea eliminarea venitului minim garantat pentru cei care pot munci. O asemenea declarație, venind din partea unui membru al actualei coaliții de guvernare este alarmantă și ridică numeroase probleme în contexul social și economic al țării noastre.

Criza forței de muncă este o problemă reală, așa cum observă și domnul Tăriceanu. În 2016, România se afla pe locul trei în clasamentul global, după Japonia și Taiwan în privința dificultăților cu care se confruntă angajatorii în ocuparea posturilor. Dar motivul acestei probleme nu este lipsa apetenței românilor pentru a munci sau politica venitului garantat, catalogată de

Președintele ALDE drept o invitație la nemuncă. Numărul beneficiarilor de venit minim garantat era de 250,000 în 2016, nici pe departe atât de mare încât să explice criza structurală a forței de muncă. În plus, în condițiile în care venitul minim garantat este de doar 141 de RON pentru o persoană singură ridicându-se la maxim 527 de lei pentru o gospodărie cu 5 membri, este nici mai mult, nici mai puțin decât o dovadă de rea credință să susții, așa cum face domnul Tăriceanu, că acest ajutor din partea statului e o invitație la nemuncă.

România este o țară care se confruntă cu un deficit tot mai mare al forței de muncă datorită politicilor greșite duse de guvernele anterioare, de-a lungul a mai bine de 25 de ani. Aceste politici au menținut în mod deliberat un nivel de salarizare jos în toate sectoarele economiei, încercând să facă din costul redus al forței de muncă principalul avantaj competitiv al României.

Salariile de mizerie au impulsionat o migrație masivă a românilor în alte state, fenomen care pe lângă dramele personale și problemele sociale provocate are un efect negativ asupra dezvoltării. Se estimează că, pe termen lung, impactul migrației forței de muncă asupra României este de -8.52% din PIB.

Totodată, investițiile în educație, în programe de calificare și formare profesională au fost minime, ducând la o deteriorare graduală a calității forței de muncă din România și la o deprofesionalizare a acesteia.

Rețeta preferată de aproape toate guvernele României, după 1989 și până în prezent, care a mizat pe costul mic al forței de muncă este responsabilă pentru deficitul de forță de muncă de azi. Competitivitatea bazată pe salarii mici duce la subdezvoltare, la sărăcie, la crize sociale și la golirea țării de resursa cea mai valoroasă: forța de muncă.

Nu ne putem bucura de integrarea în Uniunea Europeană având salarii mai mici decât în unele state asiatice, dar prețuri similare cu cele din UE. Subliniez că în timp ce convergența prețurilor din România cu media europeană era de 52% în 2015, conform Eurostat, convergența salariilor era de numai 20%.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii - 1 Mai, reamintesc că 44% din contractele de muncă din România sunt pe salarii minime. Doar 12% dintre contracte sunt peste nivelul salariului mediu național.

Această situație ne condamnă la statutul perpetuu de cea mai săracă țară din Europa, fără ca nici unul din cei care au guvernat și care guvernează România să își asume vreo responsabilitate. Din contră, în loc să își recunoască greșelile făcute la guvernare, greșeli care au condamnat țara noastră la subdezvoltare și sărăcie, guvernanții de ieri și de azi, precum domnul Tăriceanu, caută țapi ispășitori și își propun măsuri care nu vor face decât să agraveze problemele.

Este o inepție să propui eliminarea venitului garantat, în condițiile în care acest tip de ajutor este o practică consacrată în majoritatea statelor europene, iar nevoia pentru asemenea instrumente în România este imensă. Mă voi opun ferm oricăror derapaje anti-sociale, cum e propunerea domnului Tăriceanu de a elimina venitul minim garantat și reiterez nevoia unor politici care să conducă la o creștere a calificării și educației forței de muncă, care să rezulte într-o productivitate sporită și într-un nivel de salarizare superior.

La 10 ani de la integrarea României în UE este o rușine să fim membri mai mult cu numele, să avem salarii de mizerie, condiții de muncă proaste și niveluri de sărăcie care ne apropie mai degrabă de state noneuropene, decât de cele din familia europeană. O Românie europeană înseamnă o Românie bine plătită și cu condiții de muncă decente".

 

Comenteaza