Două zile de vot pentru alegerile locale? Senatorii au luat astăzi decizia finală

Două zile de vot pentru alegerile locale? Senatorii au luat astăzi decizia finală
| Foto: Someseanul.ro

Senatul a respins, marţi, în plen, un proiect privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2020 prin care pentru scrutinul din 27 septembrie sunt propuse două zile pentru exprimarea votului de către alegători.

Inițiatorul proiectului a fost senatorul USR, Florina Presadă, iar acesta viza modificarea şi completarea Legii 135/2020 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2020.

Raportul de respingere al propunerii legislative propus plenului de Comisia juridică a întrunit 86 voturi "pentru" şi 44 "împotrivă".

„Am propus ca durata procesului de vot să fie de două zile, astfel încât să diminuăm riscul de infectare cu SARS-COV2 în rândul alegătorilor. Avem nevoie de vot pe timpul a două zile pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie.

Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, după cum arată un sondaj recent - 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot, pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare”, a afirmat Florin Presadă în plen, potrivit Agerpres.

Ea a mai spus că evoluţia pandemiei e din ce in ce mai îngrijorătoare și că proiectul a fost respins fără motive întemeiate.

„În ultima săptămână, avem o medie zilnică de 1.200 cazuri noi de infectări cu noul coronavirus.(...) La Comisia juridică s-a dat un raport de respingere fără discuţii serioase cu experţi epidemiologi. Modificarea poate fi adoptată în timp util, iar ajustarea calendarului electoral putea fi făcută prin hotărâre de Guvern", a explicat senatorul Presadă.

Comenteaza