Dragnea este liber, dar are interdicții. Ce nu poate să facă până în 2024

Dragnea este liber, dar are interdicții. Ce nu poate să facă până în 2024
| Foto: alephnews.ro

Fostul lider al PSD nu mai are dreptul să fie ales sau să ocupe funcţii publice până în anul 2024.

Problemele lui Liviu Dragnea au început în anul 2016, când DNA a trimis în instanţă dosarul angajărilor fictive. Procurorii DNA susţineau că Dragnea ar fi intervenit pentru angajarea la Protecţia copilului Teleorman a două persoane, care lucrau, de fapt, la partid. În dosar, a fost implicată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica. În anul 2017, procesul se reia de la zero. Una dintre judecătoare s-a pensionat, înainte de emiterea sentinţei.

După trei amânări, în 2018 a venit prima sentinţă. Înalta Curte îl condamnă la 3 ani şi 6 luni, cu executare. Decizia finală se pronunţă pe 27 mai 2019, a doua zi după alegerile europarlamentare. Dragnea mai are o condamnare la activ. În 2016, a primit o sentinţă cu suspendare în dosarul ”Fraude la referendum”.

Dragnea este liber, acum, dar cu interdicţii. Până în 2024, nu mai are dreptul să fie ales sau să ocupe funcţii publice.

- iulie 2016 – Trimis în judecată – DNA cere o pedoapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare

- octombrie 2017 – Se reia procesul (Unul dintre judecători a fost schimbat înainte de pronunţarea sentinţei.

- iunie 2018 – Prima sentinţă – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnă pe Dragnea la 3 ani şi 6 luni cu executare

- mai 2019 – Decizia definitive – 4 judecători din cinci au fost pentru condamnarea la 3,6 ani de închisoare

INTERDICŢIILE stabilite pentru Liviu Dragnea de ÎCCJ

Până pe 15 iulie 2024, Liviu Dragnea are interzise drepturile: - de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice - de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat - de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit în dosar – preşedinte CJ Teleorman, preşedinte PSD Teleorman

Ce DOSARE mai are Liviu Drangea

• dosarul „Vizita la Trump” în care este trimis în judecată de DNA din mai 2021, pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

• dosarul „Tel Drum”, care este în cercetarea DNA din 2016, nefiind trimis în judecată. DNA l-a inculpat pe Liviu Dragnea pentru constituire de grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Liviu Dragnea are 2 condamnări definitive la activ

27 mai 2019. Condamnare ÎCCJ în dosarul DNA – „DGASPC”- la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

22 aprilie 2016. Condamnare ÎCCJ în dosarul DNA – „Fraude la referendum” – la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. 

Comenteaza