Dragnea vrea să-i dea jos, ei rezistă. Cine sunt liberalii din deconcentratele clujene cărora le tremură scaunele

Dragnea vrea să-i dea jos, ei rezistă. Cine sunt liberalii din deconcentratele clujene cărora le tremură scaunele
Liviu Dragnea le-a cerut capetele, dar încă nu a căzut niciunul. Legea este de partea liberalilor din deconcentratele clujene. Prefectul Gheorghe Vuşcan spune că periodic se fac analize ale activităţii şefilor de deconcentrate iar preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, afirmă că ministerele sunt competente să opereze schimbări.

Chiar dacă oficial a părăsit de mai mult timp guvernarea USL, iar în perioada următoare va face o fuziune cu PDL, PNL se află încă la putere, prin oamenii din teritoriu care conduc multe servicii deconcentrate ale ministerelor.

La Cluj se regăseşte o asemenea situaţie: foarte multe instituţii importante, cum ar fi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, Direcţia Sanitară Veterinară, Direcţia Silvică, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest sau Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au la conducere sau în cadrul acesteia oameni ai PNL sau susţinuţi de PNL.

Liderii PSD din teritoriu au luat atitudine faţă de această situaţie la ultima reuniune informală a social-democraţilor, care a avut loc la Orăştie, şi au cerut conducerii centrale să-i schimbe pe oamenii PNL şi să numească reprezentanţi ai PSD. Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, le-a dat un ultimatum miniştrilor nominalizaţi de PSD, transmiţându-le că, dacă în următoarele luni nu vor da afară toţi oamenii de la PNL şi PDL din ministere şi din structurile deconcentrate, vor pleca ei din minister.

Dragnea le-a spus miniştrilor, de faţă cu toţi şefii de organizaţii ai PSD, că trebuie ca în următoarele luni să se ocupe de deconcentrate şi să dea afară oamenii puşi de PNL şi PDL, au declarat, pentru portalul gândul.info, surse din conducerea PSD. Marea problemă a social-democraţilor e că nu prea pot să-i schimbe din funcţii pe oamenii PNL, dar şi ai PDL, în condiţiile în care mulţi au dat concurs pe post şi au devenit funcţionari publici. De altfel, chiar Dragnea şi-a nuanţat declaraţiile şi a afirmat că funcţionarii publici nu pot fi schimbaţi decât dacă au probleme în desfăşurarea activităţii.

Deocamdată, la nivelul Clujului nu s-a operat nicio schimbare printre oamenii PNL. Prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, cel care conduce serviciile deconcentrate ale ministerelor în teritoriu, a declarat că instituţia  analizează periodic activitatea deconcentratelor, iar, dacă se constată deficienţe, este sesizat corpul de control al ministerului respectiv. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, a afirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că este atributul şefilor de ministere să analizeze activitatea subordonaţilor din teritoriu şi să dispună schimbarea acolo unde se impune.

Stabilitatea de care se bucură funcţionarii publici a fost, însă, confirmată şi de instanţele de judecată. Un exemplu de director clujean pus de PNL şi schimbat pe criterii politice este Daniel Păcurariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă. El şi-a recâştigat o dată postul în instanţă. Întrebat de ZIUA de CLUJ dacă ministerul a făcut vreun nou demers pentru schimbarea domniei sale, Păcurariu a răspuns că nu şi a mai precizat că, dacă s-ar face aşa ceva, ar fi ilegal.

Un alt director pus de PNL, Eugen Cecan, de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, s-a rezumat doar la un sec „no comment". Bogdan Costea, şeful Gărzii de Mediu, a declarat că este funcţionar public şi că şi-a câştigat postul prin concurs, iar deocamdată nu a fost chemat la nici o „evaluare" sau „analiză" a activităţii.

Oameni susţinuţi sau proveniţi din PNL care fac parte din structurile de conducere ale serviciilor deconcentrate ale ministerelor de la Cluj:

- Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri - Eugen Cecan, director regional
- Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa - Marius Mânzat, director dezvoltare investiţii
- Inspectoratul Şcolar Judeţean - Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct
- Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice - Nicolae Câmpan, şef administraţie
- Inspectoratul Teritorial de Muncă - Daniel Păcurariu, inspector şef, Marcel Munteanu, inspector şef adjunct
- Garda Naţională de Mediu - Bogdan Costea, comisar regional
- Direcţia Sanitară Veterinară - Nicolae Pivariu, director executiv
- Direcţia Silvică - Dorel Oros, director interimar
- ITRSV - Gheorghe Moale, inspector şef adjunct
- APIA - Ioan Merca, director executiv adjunct
- Electrica Transilvania Nord - Cristian Mureşan, director dezvoltare
- ADRNV - Marcel Boloş, director general
- POSDRU - Liviu Miclăuş, director adjunct

 

Comenteaza