Eduard Hellvig: "Avem foarte multe de făcut pentru că viitorul cuprinde multe ameninţări"

Eduard Hellvig:
După şedinţa de bilanţ a instituţiei, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că pe viitor trebuie acordată atenţie pericolului ce vine dinspre ”terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă şi agresiuni informaţionale”.

După ziua bilanţului, Comisia SRI va începe controalele la unităţile centrale ale Serviciului.

„Vom începe (controalele, n.r.) după bilanţul anual al SRI. Din datele pe care le am eu, va fi probabil pe data de 29 martie. După data de 29 martie, în prima săptămână începem deplasările la unităţile centrale", a anunţat luni Adrian Ţuţuianu.

Comisia SRI a stabilit, în 14 martie, să efectueze controale la unităţi SRI centrale şi din teritoriu, unele controale fiind notificate prealabil, altele fiind inopinate. El a arătat că există deja o tematică de control elaborată şi că în cadrul acestor controale se vor verifica date, informaţii, documente.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după participarea la bilanţul pe 2016 al Serviciului Român de Informaţii, că a cerut instituţiei "echilibru şi echidistanţă necondiţionată", dar şi "aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă".

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri la prezentarea bilanţului activităţii Serviciului Român de Informaţii în anul 2016. Şeful statului a subliniat "rolul important pe care SRI l-a avut în menţinerea stării de securitate naţională".

De asemenea, preşedintele a adăugat că activitatea Serviciului "se bucură de respectul partenerilor, beneficiarilor şi societăţii".

"Am apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă. România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate. Am evidenţiat, în mod deosebit, preocuparea instituţiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetăţenii, ei fiind cei care se bucură în mod direct de un climat de stabilitate şi securitate", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a transmis totodată şi care sunt aşteptările sale din partea SRI.

"Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaştere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României. Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze. Creşterea gradului de cunoaştere şi anticipare a tendinţelor de evoluţie a ameninţărilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este absolut necesară, aspect pe care l-am subliniat în cadrul şedinţei de bilanţ de astăzi", a conchis preşedintele Iohannis.

Directorul SRI a declarat, miercuri, după şedinţa de bilanţ a instituţiei, că pe viitor trebuie acordată atenţie pericolului ce vine dinspre "terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă şi agresiuni informaţionale". Hellvig spune că este nevoie de o lege nouă.

"Avem foarte multe de făcut pentru că viitorul cuprinde multe ameninţări. Din păcate, şi în 2017, şi în anii ce urmează, serviciile de informaţii vor fi angrenate în confruntări directe a căror duritate încă nu este resimţită pe deplin. Lumea în care trăim se confruntă cu probleme importante, iar analiza noastră este că gradul de insecuritate globală nu a atins încă punctul maxim. Trebuie să fim atenţi împreună, în ţară şi cu partenerii externi, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă şi agresiuni informaţionale", a declarat Eduard Hellvig.

Directorul SRI a precizat că este nevoie de un nou pachet de legi privind securitatea naţională.

"Să nu pierdem,vă rog,din vedere că în 2017, SRI este chemat să protejeze şi să promoveze securitatea naţională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realităţile s-au schimbat radical... amintiţi-vă doar ce însemna Internetul atunci faţă de prezent. Este, din perspectiva mea, momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislaţie de securitate naţională. Minim intruzivă, cu garanţii constituţionale pentru cetăţeni, cu repere etice. Dar, adaptată la ceea ce trăim astăzi! Legea trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dar şi să ofere cadrul pentru ca Statul să asigure aceste drepturi şi libertăţi. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent, corect", a mai spus Hellvig.

Conducerea instituţiei a anunţat că SRI va da dovadă de transparenţă în relaţia cu Parlamentul şi cu societatea civilă. Hellvig a explicat că ofiţerii vor ieşi mai mult în societate pentru a educa cetăţenii în privinţa măsurilor de protejare a datelor.

"Am intrat într-o nouă etapă. (...)Este important pentru întreaga societate ca toate activităţile SRI să se încadreze strict în limitele Constituţiei şi legilor care stabilesc clar graniţele în interiorul cărora instituţia noastră este chemată să opereze", a completat Hellvig.

În ceea ce priveşte activitatea în anul 2016, conducerea SRI susţine că strategia a fost de a ţine departe de graniţele ţării ameninţările la adresa securităţii naţionale, fiind întreprinse măsuri de descurajare a orcăror acţiuni ilicite în domenii ca : securitate cibernetică, contraspionaj, extremism şi crimă organizată. Astfel, anul trecut au fost instituite aproximativ 6.000 de măsuri de nepermitere sau interzicere a intrării în România.

"Vă invit să vă uitaţi serios în jurul României şi să faceţi o comparaţie cu starea de securitate de la noi. Veţi regăsi contraexemple relevante - conflicte armate, mişcări secesioniste, terorism, crimă organizată, migraţie ilegală sau derapaje evidente de la regulile jocului democratic. Absenţa acestora se datorează şi oamenilor în numele cărora vorbesc. În 2016 au fost realizate sute de activităţi de cooperare internaţională şi au fost gestionate în comun operaţiuni şi proiecte parteneriale. Acest lucru aşează Serviciul Român de Informaţii într-o poziţie importantă la nivel internaţional", a spus Hellvig.

 

Comenteaza