Şefii PNL au venit să înveţe de la clujeni cum să-şi resusciteze partidul

Şefii PNL au venit să înveţe de la clujeni cum să-şi resusciteze partidul
Numerele unu şi doi din PNL, preşedintele interimar Raluca Turcan şi secretarul general Cristian Buşoi, au venit, potrivit propriilor afirmaţii, să „ia lumină” de la Cluj. În realitate, cel de-al doilea, favoritul lui Iohannis, şi-a început campania electorală pentru şefia partidului.

„Dacă în alte organizaţii am discutat despre ce pot face pentru a-şi maximiza rezultatele, la Cluj discutăm cum putem prelua ce fac bine aici şi să multiplicăm la nivel naţional", a afirmat Turcan, făcând referire la faptul că filiala clujeană este una dintre extrem de puţinele în care liberalii mai izbutesc să ţină sus steagul cu săgeată.

Şefa conjuncturală a liberalilor a demonstrat, în fapt, că, pe moment, nu are o soluţie fezabilă pentru recredibilizarea partidului, după ce ea însăşi a admis că aceasta este mare problemă a liberalilor. „PNL încearcă să clarifice ce nu a mers şi cum putem strânge toate forţele astfel încât, după congres, partidul să renască. Au fost multe probleme de mesaj, de comunicatori, de viziune, a fost o ruptură între conducere şi baza partidului. Electoratul nostru tradiţional nu s-a mai simţit reprezentat, mediul de afaceri ar fi vrut un PNL mai vocal în campania electorală, cu un program economic solid", a rezumat ea cauzele care au făcut ca suma PNL+PDL să fie mai mică decât scorurile electorale pe care le aveau cele două vechi partide, fiecare în parte, înainte de fuziune, sau altfel spus, „matematica" fuziunii PNL-PDL a fost, în 11 decembrie, 1+1=0,75.

Însă, aşa cum spuneam, Turcan a demonstrat o serioasă lipsă de idei când a fost rugată să spună care ar fi, în viziunea sa, soluţia recredibilizării PNL. „În primul rând, e nevoie de decizie politică corectă, ceea ce înseamnă să promovăm la vârf şi nu numai mai mulţi oameni integri şi profesionişti. Apoi avem nevoie de decizii profesioniste, iar asta înseamnă iniţiative legislative în parlament, cum au fost, spre exemplu, proiecte pentru sprijinirea mediului de afaceri, proiectul privind creşterea salariilor primarilor, furat de PSD, sau cel privind dezvoltarea învăţământului profesional. În fine, avem nevoie de integritate în funcţia publică, iar pentru asta avem nevoie ca de aer de o justiţie credibilă plus recuperarea prejudiciilor", au fost „soluţiile" găsite de Turcan pentru resuscitarea PNL.

Nici Buşoi, favoritul lui Klaus Iohannis pentru preluarea conducerii partidului, nu a demonstrat mai multă imaginaţie, apreciind că, pentru recuperarea electoratului pierdut, e suficient să-şi joace rolul de partid de opoziţie şi să pună toate tunurile pe coaliţia de guvernământ. „Cel mai important lucru pentru PNL este să rămână foarte atent şi activ la ce se întâmplă în afara PNL, să convingă românii că ce face guvernul PSD nu e în regulă. Creşterea salariilor fără măsuri de creştere economică e sinucidere economică programată. Echilibrele macroeconomice vor fi aruncate în aer", a spus Buşoi.

Practic mesajele celor doi cam la asta s-au şi rezumat, la contestarea celor două aproape unice direcţii de acţiune ale coaliţiei majoritare: punerea unui căpăstru justiţiei, respectiv împrăştierea de bani fără a gândi şi mijloace sănătoase economic de a-i produce. Turcan a mers până la a prezice căderea guvernului în următoarele trei luni. „Într-un heirupism fără nicio ancoră economică, a început să împrăşite în stânga şi în dreapta cu măriri de salarii şi cu angajamente pentru măriri de pensii. Aceşti bani trebuie să vină de undeva, dar la guvern nu sunt mai mulţi bani pentru că nu au investiţii şi investitorii nu sunt motivaţi să creeze locuri de muncă.

Atunci au mutat toată presiunea pe primării şi consilii judeţene, unde toate cheltuielile cu salariile trebuie să fie suportate din bugetele locale. În foarte multe localităţi, cheltuielile sunt peste nivelul veniturilor din instituţiile respective. Este un blocaj fără precedent şi, din punctul meu de vedere, este foarte posibil ca în trei luni această situaţie să explodeze, România să ajungă să se îndatoreze din ce în ce mai mult pe generaţiile viitoare. Putem asista la o cădere a actualului Guvern, pentru că obsesia împotriva justiţiei şi iresponsabilitatea economică nu se poate să nu conducă în această direcţie spre care se îndreaptă orbiţi", a afirmat Turcan.

În opinia sa, şeful de facto al actualului guvern, Liviu Dragnea, ar trebui, la rândul său, să ia nişte lecţii de bună administrare de la Cluj. „Primarul Emil Boc reprezintă un exemplu de bună administraţie. Liviu Dragnea ar trebui să preia acest exemplu de bune practici şi să-l multiplice la nivelul populaţiei sărace din judeţele conduse de PSD".

La rândul său, şeful PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a transmis o veritabilă somaţie guvernului. „Îi solicit public domnului prim-ministru Grindeanu să vină cu o foaie de parcurs clară în ceea ce ce priveşte autorizarea autorităţilor de management prin intermediul cărora să vină bani europeni în România. Suntem pe ultimul loc în UE legat de ceea ce însemană înfiinţarea acestor autorităţi de management. Or, fără aceste autorităţi, banii europeni nu au cum să fie decontaţi în România şi am fost apostrofaţi public, în plenul Parlamentului European, inclusiv de către comisarul european Corina Creţu, care ne-a spus că este îngrijorată de ceea ce înseamnă absorbţia fondurilor europene în România.

La Bruxelles, am avut o discuţie cu reprezentaţii acestor autorităţi care se preconizează să fie înfiinţate şi, din nefericire, nu ne-au oferit un orizont foarte clar înăuntrul căruia ele vor fi înfiinţate. Deci erau reprezentanţi din partea ministrului de resort şi am întrebat când estimează că aceste autorităţi vor fi funcţionale şi au răspus că nu ştiu. Pentru că se pare că nu există o preocupare majoră în această direcţie. Ministrul Shhaideh, a declarat că va da sume foarte mari de bani autorităţilor publice, angajând ţara în situaţia de a face credite de angajament. România va intra într-o procedură de infrigement la nivel european, pentru că va fi depăşită ţinta de deficit asumată de 3%", a avertizat Buda.

Deşi, în continuare, refuză să-şi asume public şi explicit candidatura la preşedinţia PNL, Buşoi nu a ezitat să taxeze graba cu care şi-au anunţat deja candidaturile Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu. „Știu că unii colegi și-au început deja campania în interiorul partidului, ceea ce este foarte bine, dar mai este destul timp până în iunie. Momentul în care trebuie anunțate candidaturile n-a venit încă. Sunt colegi care şi-au manifestat susţinerea pentru mine, dar mai întâi să se așeze lucrurile în partid, să avem alegerile la nivelul organizațiilor locale, iar apoi, mă voi consulta și cu colegii de partid și voi lua o decizie", a declarat Buşoi.

În fine, Turcan a lăsat să se înţeleagă că subiectul „Cioloş în PNL" e unul aproape închis- „PNL e în proces de recredibilizare pentru că au existat oameni care s-au simţit nereprezentqaţi de noi şi, în plus, s-au făcut greşeli mari de comunicare. Suntem un partid deschis spre oameni noi, cu experienţă şi expertiză atât politică, cât şi profesională. PNL i-a propus domnului Cioloş, încă din campania electorală, să se înscrie în partid, dar nu poţi sta cu privirea şi la PNL şi la USR şi la alte partide de dreapta", a spus Turcan. Ea a mai precizat că, în discuţiile pe care conducerea partidului le-a purtat cu fostul premier tehnocrat, acesta n-ar fi cerut funcţia de preşedinte ci subiectul ar fi fost doar dobândirea calităţii de membru PNL. „În PNL funcţiile sunt alese, nu oferite, oricine poate candida la orice funcţie doreşte", a adăugat Turcan.

 

Comenteaza