Elena Udrea se vrea salvatoarea partidului

Elena Udrea se vrea salvatoarea partidului
Fosta „blondă de la Cotroceni” va candida la preşedinţia PDL. Cu o singură excepţie, democrat-liberalii clujeni evită să-i comenteze candidatura.

Elena Udrea este al doilea democrat-liberal, după Vasile Blaga, care şi-a anunţat candidatura la şefia partidului. Adrian Papahagi e singurul PDL-ist clujean care are curajul să o conteste (la pachet cu Vasile Blaga) şi să propună o altă soluţie. Sociologul Ioan Hosu crede că PDL e pe buza prăpastiei.

Solicitaţi să comenteze candidatura Elenei Udrea, în cvasiunanimitate democrat-liberalii clujeni au preferat afirmaţiile generaliste, evitând cu obstinaţie orice apreciere legată de persoana fostei „blonde de la Cotroceni". „Orice competiţie în partid e binevenită şi demonstrează că partidul are resurse suficiente pentru a genera o competiţie la vârful său. Important e ca, după congres (care ar putea avea loc luna viitoare - n.red.), toţi membrii PDL să ne încolonăm în spatele conducerii alese şi să devenim alternativa serioasă la USL", s-a limitat să comenteze preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.

Ceva mai volubil a fost senatorul PDL Alin Tişe. „PDL e un partid viu, nu unul mort, cum spun neo-comuniştii. Orice persoană care crede că are susţinere partidului poate candida la preşedinţie. Eu încurajez competiţia şi mi-aş dori să fie cât mai multe moţiuni la congres, pentru că a trecut vremea liderilor impuşi. E nevoie de cât mai mulţi candidaţi pentru ca, în urma competiţiei, să conducă partidul oamenii cei mai credibili, pentru că doar oameni credibili în funcţiile de conducere pot recredibiliza partidul. Mai sper ca, după competiţie, toate grupurile din partid să pună capăt luptei şi să ne reapucăm să ne facem datoria faţă de oameni", a declarat Tişe. La rândul său, a evitat să spună dacă Elena Udrea este sau nu personaj credibil. „Congresul va stabili în ce măsură Elena Udrea sau Vasile Blaga sau alţi candidaţi sunt credibili", a spus Tişe.

Nici reprezentanţii gărzii vechi a democrat-liberalilor clujeni nu comentează candidatura Elenei Udrea, preferând, de asemenea, să facă apologia competiţiei. „Orice membru care are vechimea corespunzătoare poate aspira la funcţii în partid. Pentru ca alegerile să fie democratice, trebuie să avem cât mai mulţi candidaţi. Eu sper să se respecte tradiţia din anii de restrişte ai partidului, 1998-2000, când toţi candidaţii au trecut prin filiale şi şi-au prezentat programele. Am avut, astfel, privilegiul să-i ascult pe Băsescu, pe Petre Roman, pe Frunzăverde. Chiar şi când a fost ales Boc au existat mai mulţi candidaţi, care s-au retras, dar programele lor s-au regăsit în programul lui Boc. N-ar fi decât benefic să avem cât mai mulţi candidaţi, să auzim cât mai multe soluţii pentru ca PDL să-şi recâştige prestigiul pe care l-a avut", a comentat fostul prefect Florin Stamatian.

Fostul ministru şi senator Mihail Hărdău, a militat, în schimb, pentru o competiţie onestă. „În PDL sunt foarte mulţi care pot fi lideri şi, cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine, iar dacă alegerile vor fi fără liste date pe sub masă, atunci Partidul Democrat va fi democrat. Dacă vor fi, din nou, alegeri cu liste distribuite în sală, atunci indiferent cine va candida şi câţi candidaţi vor fi, alegerile nu vor avea nici o valoare", a spus Hărdău.
Singurul care a îndrăznit să spună că nici Udrea nici Blaga nu mai au ce căuta în fruntea partidului e Adrian Papahagi. „Se anunţă, aşadar, înfruntarea previzibilă dintre cele două vechi tabere. Nu aparţin niciuneia dintre ele şi nu cred că PDL poate renaşte cu vreunul dintre cei doi la cârmă. Îi apreciez pe fiecare pentru calităţile lor reale, dar le intuiesc şi limitele. Vasile Blaga poate fi oricând un bun secretar general al PDL şi este un om devotat partidului - nu însă şi dreptei. Elena Udrea e un politician tenace, ambiţios, tânăr, cu magnetism în presă, dar şi-a construit o imagine controversată, pe care nu cred că o va putea depăşi prea curând. Amândoi au legitimitate în partid şi, cel mai important, resurse (notorietate, influenţă în teritoriu, sprijinul diverselor structuri şi, nu în ultimul rând, bani), dar niciunul nu are carismă de leader, valori şi principii de la care să nu facă rabat, reputaţie intactă sau dimensiune europeană", a scris Papahagi pe pagina sa de pe facebook.

Papahagi merge pe mâna reformiştilor. „În aceste condiţii, cred că, alături de Cristi Preda, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Toader Paleologu şi alţi colegi avem obligaţia să propunem o a treia moţiune. (...) Capitalul nostru este mai ales simbolic, în ordinea gândului, a credinţei, a valorilor şi se hrăneşte din speranţa că există un electorat articulat, european, urbanizat, inteligent, care nu mai poate concepe politica în termenii (de)consacraţi până acum. (...) Nu avem doar o nişă electorală, ci un bulevard pe dreapta, pe care suntem datori să-l ocupăm. Dacă PDL nu înţelege acum acest lucru, 16% vor părea în 2014 un vis frumos", a adăugat Papahagi.

Sociologul Ioan Hosu nu ezită, în schimb, să ironizeze candidatura Elenei Udrea la şefia PDL. „După o listă de anunţuri tragice: condamnarea lui Becali, demisia papei, a urmat candidatura lui Udrea. După Blaga, va veni un alt mare lider, Elena Udrea, ce să zic? E din categoria ştiută: Gigi Becali, Dan Diaconescu, Elena Udrea", a comentat Hosu. În opinia sa, imaginea de favorită a lui Traian Băsescu n-o va mai ajuta, de această dată, pe Udrea să câştige partidul. „Traian Băsescu e pe final de carieră politică, nu mai are forţa inspiraţională care să adune oamenii în jurul partidului. Nu mai merge discursul întârziat tip Băsescu, apropierea de Băsescu n-o va mai ajuta, dimpotrivă", a susţinut Hosu.

În opinia sa, PDL e pe punctul de a urma PNŢCD-ul în istorie. „Dacă nu se întâmplă ceva până în vară, PDL e terminat. Nu mai sunt nici măcar principalul partid de opoziţie, acesta e PPDD. Şi Elena Udrea a contribuit la această prăbuşire, a fugit de competiţia din Bucureşti, într-un colegiu mai uşor. Păi, ca lider, trebuia să candideze unde era mai greu şi acuma vine ca să ce? Nici Blaga nu mai are autoritate, nu mai prea e nimeni cu autoritate, dacă nu găseşte repede pe cineva, PDL e istorie. Întinerirea partidului nu există, au intrat aceiaşi seniori în parlament, au pus monopol pe partid. E incredibil ce se întâmplă, eşti în 10%, cu tendinţă de scădere şi tu vii cu aceleaşi nume: Ioan Oltean, Cezar Preda, Elena Udrea, în loc să vii cu oameni noi ca Papahagi, MRU. Trebuie să vină cineva să schimbe paradigma, altfel sunt «out»", a apreciat Hosu.

 

Etichete
Comenteaza