Este Vladimir Putin o amenințare pentru România? Ce spune ministrul Apărării, clujeanul Vasile Dîncu

Este Vladimir Putin o amenințare pentru România? Ce spune ministrul Apărării, clujeanul Vasile Dîncu
| Foto: rfi.ro

Clujeanul de la Apărare susține că Rusia reprezintă în acest moment o amenințare pentru întreg spațiul estic la NATO, inclusiv pentru România, în contextul actualelor tensiuni cu Ucraina.

Întrebat, la Digi24, cât de probabil este un conflict armat, un război, în următoarele săptămâni sau luni, în Ucraina, Dîncu spune că este o situație complicată din punct de vedere strategic.

„Însă, dincolo de faptul că trebuie să fii mereu pregătit pentru o situație de criză, pentru o surpriză strategică pe care o poate face Rusia, de exemplu, dincolo de aceste lucruri, nivelul de alarmă, să zicem, este unul coborât, din perspectiva asta. Sunt mișcări strategice și aici analizele sunt de multe tipuri. Ieri, de pildă, George Friedman avea un articol interesant în care vorbea despre faptul că este o mișcare mai degrabă de impresionare pe care o face Rusia în acest moment - încearcă să câștige teren în următoarea negociere cu Statele Unite. Există un pachet de negociere în acest moment între Statele Unite și Rusia. 

Noi suntem în jurul constituirii a două concepte strategice foarte importante: unul este cel european, de busolă strategică, se discută între noi, negociem în fiecare zi cu țările europene și care va fi definitivat undeva în luna ianuarie - și e o presiune pe Europa din perspectiva asta, și conceptul strategic al NATO, care va veni în luna iunie, la summitul de la Madrid. Asta înseamnă că Rusia și alte țări care au devenit în ultima vreme mai agresive în acțiunea lor - alte țări, cum este China, au pătruns recent, în ultimii ani, ca mare jucător strategic și militar -  caută să-și mărească influența și să influențeze cumva acest tip de concept strategic pe care îl vom naște noi, țările din NATO, anul viitor”, a declarat ministrul Apărării.

Social democratul consideră că, Rusia este o amenințare pentru România, dar nu vrea să pună totul în seama liderului rus Vladimir Putin.

„Nu știu Vladimir Putin, pentru că noi în armată și în politicile de apărare nu ne referim la personaje, chiar dacă sunt personaje politice cu o mare forță decizională. În orice caz, Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru și probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO.

Evident, există și un plan care va fi pus în practică legat de aceasta și sigur, există și un plan de măsuri pe care politicul le poate gândi în acest sens, în cazul în care amenințările devin realitate și sunt puse în practică, pornind de la strategii de îndiguire economică, de blocaje și alte lucruri care se întâmplă în general în aceste situații. Să sperăm să nu ajungem la această situație”, a mai afirmat Dîncu.

Comenteaza