Eu4Health, proiectul de miliarde al UE pentru combaterea COVID. Anunțul deputatului Radu Moisin

Eu4Health, proiectul de miliarde al UE pentru combaterea COVID. Anunțul deputatului Radu Moisin
| Foto: Facebook.com/RaduMarinMoisin

Programul Uniunii Europene, Eu4Health, reprezintă un nou „drum” pentru sănătatea publică din România, susține deputatul de Cluj, Radu Moisin.

Într-o postare pe rețelele de socializare, parlamentarul clujean Radu Moisin a precizat că programul de 5,1 miliarde de euro al Uniunii Europene a intrat în vigoare, și că reprezintă răspunsul autorităților la criza sanitară și financiară generată de noul coronavirus. 

„Oficial, programul „UE pentru sănătate” (Eu4Health) a intrat în vigoare. Este vorba de suma de 5,1 miliarde de euro care are drept scop consolidarea rezilienței sistemelor de sănătate, dar și sprijinirea inovării în acest sector. „UE pentru sănătate” este un program fără precedent, constituie răspunsul la criza Covid-19 care a avut un impact semnificativ asupra personalului medical și nu numai. Obiectivele programului constă în:

• Pregătirea Uniunii pentru amenințările transfrontaliere la adresa sănătății (rezerve de echipamente și personal medical pentru crize)

• Consolidarea sistemelor de sănătate ale statelor membre (prevenirea bolilor, transformarea digitală a sistemelor de sănătate, accesul al asistență medicală pentru grupurile vulnerabile)

• Promovarea inovării medicale și farmaceutice și acordarea medicamentelor și dispozitivelor medicale.

Pentru România, „UE pentru sănătate” reprezintă șansa istorică de a digitaliza asistența medicală, de a finanța acțiuni pentru formarea personalului medical, de a readuce producția de medicamente în țară, de a crea o rezervă de medicamente esențiale relevante pentru viitoarele posibile crize.

Covid-19 ne-a dovedit că o politică de sănătate europeană este indispensabilă în ziua de azi, iar EU4Health poate crea o Românie mai rezilientă în fața crizelor sanitare, iar prin politici durabile, poate reconfigura sistemul medical românesc, făcându-l mai stabil.

„UE pentru sănătate” este o mare mână de ajutor pentru sistemul medical românesc. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne pregătim să atragem fonduri europene în sistemul sanitar național!”, a transmis Moisin pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza