Europarlamentarul Daniel Buda a găsit soluția pentru problema creditelor în franci elveţieni

Europarlamentarul Daniel Buda a găsit soluția pentru problema creditelor în franci elveţieni
Co-preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, îl acuză pe premierul Victor Ponta de nepăsare faţă de cetăţenii care au credite în franci elveţieni, susţinând că soluţia se găseşte în Codul Civil.

În calitate de jurist, el îi atrage atenţia lui Ponta că problema creditelor în franci elveţieni poate fi rezolvată cu uşurinţă prin crearea cadrului legal care să permită unui judecător independent să verifice incidenţa articolului 1271 din Codul Civil asupra contractelor încheiate între creditori şi bănci.

"De câteva zile asistăm în spaţiul public la o dezbatere furtunoasă legată de creditele în franci elveţieni. Din păcate însă, primul ministru, Victor Ponta, nu a făcut un minim efort în vederea rezolvării acestei problemele şi anume acela de a studia Articolul 1271 din Codul Civil, care reglementează teoria impreviziunii în executarea contractelor", a declarat el. 

În acest context, Buda îi solicită premierului să adopte o Ordonanţă de Urgenţă care să regalementeze o procedură simplificată, în care să se permită judecarea în regim de urgenţă a contractelor în franci elveţieni. "Altfel, Victor Ponta se transformă în avocatul băncilor. Adică, în avocatul diavolului!", a precizat el.

Demn de menţionat, Daniel Buda a făcut parte din comisiile de elaborare a Codului Civil şi Penal, respectiv a Codurilor de Procedură Civilă şi Penală.

Conform articolului precizat de el, privind impreviziunea, "(1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.

(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.

(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a contractului."

Criza creditelor în franci elveţieni a început vineri, fiind cauzată de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a nu mai păstra plafonul minim de 1,2 franci pe euro, măsură ce a avut ca efect aprecierea monedei elveţiene cu până la 41% pe pieţele externe.

Finanţările în franci elveţieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populaţiei şi 0,7% firmelor. Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

În urma celor întâmplate, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu.

Comenteaza