Video Europarlamentarul Daniel Buda: „Orice investiție în România poate fi făcută pe fonduri europene”

Europarlamentarul Daniel Buda: „Orice investiție în România poate fi făcută pe fonduri europene”

Daniel Buda este de părere că investițiile din zona publică trebuie „armonizate” cu dezvoltarea sectorului econimic și de afaceri.

Europarlamentarul clujean a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre fondurile europene ce pot fi atrase de România prin Planul de Recuperare și Reziliență.

„Săptămâna trecută s-a votat Planul de Recuperare și Reziliență, un regulament care prevede posibilitatea ca România să primească peste 30 de miliarde de euro, în următorii 6 ani. Noi trebuie să ne pregătim pentru ceea ce înseamnă actul de guvernare. Este nevoie să avem proiecte mature, apte, care să absoarbă acești bani europeni. Trebuie să vedem acest Plan de Recuperare și Reziliență ca fiind o oportunitate imensă pentru dezvoltarea și modernizarea României.

Cel mai bun exemplu de atragere a fondurilor europene este municipiul Cluj-Napoca sau județul Cluj. Acești bani trebuie să fim conștienți că nu se adresează doar primăriilor sau consiliilor județene. Această resursă financiară se adresează și investițiilor private. Este foarte important să armonizăm investițiile din zona publică cu ceea ce înseamnă dezvoltarea sectorului economic și de afaceri”, a declarat la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Ce înseamnă sumele de la UE pentru antreprenori

Liderul PNL Cluj susține că investițiile private trebuie să țină cont de câteva componente pentru a putea primi finanțare europeană. „Orice investiție privată va putea fi finanțată din acest Plan de Recuperare și Reziliență. Important este să fie proiecte care să permită absorbția acestor resurse financiare. 37% din valoarea investițiilor care este făcută în acest plan, unde se încadrează și metroul de la Cluj, trebuie să aibă o componentă de a fi prietenoasă cu mediul, iar aproximativ 20% trebuie să aibă o componentă de digitalizare, ceea ce este absolut normal.

Orice investiție în România poate fi făcută pe fonduri europene, sigur cu ceea ce înseamnă aceste componenete, înverzire, digitalizare și lucrurile merg mai departe. Mesajul meu pentru mediul economic și de afaceri este acela să-și facă proiecte pe orice domeniu își doresc ei. Toate se pretează să fie finanțate”, a precizat Buda.

Europarlamentarul spune că în momentul în care Planul Național de Recuperare și Reziliență va fi aprobat, România va primi 13% din această sumă pentru prefinanțare. „Peste două luni de zile acești bani ar putea fi la noi în țară. Ne interesează un lucru foarte important, de a avea locuri de muncă bine plătite pentru români”,a conchis președintele PNL Cluj.

Comenteaza