Europarlamentarul Daniel Buda vrea un spaţiu unic european al justiţiei

Europarlamentarul Daniel Buda vrea un spaţiu unic european al justiţiei
Comisia de Afaceri Juridice a aprobat în unanimitate raportul Geringer al cărui raportor din umbră este clujeanul Daniel Buda (PNL). Acest raport face referire la modificarea regulamentului nr. 861/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă.

Buda susţine că este un pas important pentru apropierea actului de justiţie de cetăţeanul european: „Prin adoptarea acestui raport suntem cu mult mai aproape de crearea unui spaţiu unic european în materie de justiţie. Noul raport aduce cu el schimbări considerabile cu privire la accesul cetăţenilor europeni la justiţie precum şi a întreprinderilor mici şi mijlocii în litigiile transfrontaliere". 
 
Pragul cererilor cu valoare redusă s-a mărit de la 2.000 la 5.000 de euro, cu o clauză de revizuire de cinci ani. S-a stabilit ca taxele judiciare de timbru să poată fi plătite pe internet, existând recomandarea ca acestea să nu fie disproporţionate faţă de valoarea dedusă procesului judicar, şi în orice caz nu trebuie să fie mai mari decât taxa percepută de fiecare stat membru pentru procedurile naţionale simplificate.
 
Într-un termen rezonabil, Comisia trebuie să prezinte Parlamentului European, Consiliului şi Comitetului Economic şi Social un raport privind funcţionarea prezentului regulament care să evalueze mai ales dacă o extindere a domeniului de aplicare al procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă este adecvată pentru a facilita accesul la justiţie al angajaţilor în litigiile transfrontaliere de dreptul muncii pe care le au cu angajatorul lor, în special la cererile referitoare la remuneraţii, analizându-se impactul total al unei astfel de extinderi.
 
„Este extrem de importantă extinderea domeniului de aplicare al acestui regulament şi anume includerea dreptului muncii, în aşa fel încât europenii care au neşansa de a nu fi plătiţi de angajatorul lor într-un alt stat membru, în baza contractului de muncă individual, să poată accesa această procedură juridică simplificată”, afirmă europarlamentarul.

Comenteaza