Europarlamentarul Eduard Hellvig: PNL este primul chemat să devină promotorul „României lucrului bine făcut"

Europarlamentarul Eduard Hellvig: PNL este primul chemat să devină promotorul „României lucrului bine făcut
Conducerea vechiului PNL îşi va alege mâine la Palatul Parlamentului copreşedintele marelui partid liberal, care-l va înlocui pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis.

Candidaţii pentru fotoliul de co-lider al marelui PNL sunt Ludovic Orban şi Alina Gorghiu. Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig trasează, pe blogul personal, liniile directoare pe care liberalii ar trebui să le aibă în perioada următoare, în contextul alegerii unui nou președinte al formațiunii.

„Partidul Național Liberal își alege președintele în contextul mesajului transmis răspicat de alegători: România are nevoie de o resetare a clasei politice și a sferei instituționale, de punerea lor în acord cu așteptările cetățenilor. Partidul al cărui lider a fost ales șeful statului este primul chemat să devină promotorul „României lucrului bine făcut", cu toate implicațiile acestui program.

Cred că, după 16 noiembrie, e pierdut politic cine se mai îndoiește de faptul că alegătorii sunt mai maturi și mai democrați decât clasa politică în ansamblul ei. Românii au ridicat - prin opțiunea categorică la urne - ștacheta foarte sus în raport cu tot ceea ce a însemnat viață politică până acum. De aceea, PNL nu are altă cale decât să-și amplifice demersul de occidentalizare a țării.

Consider că în PNL „România lucrului bine făcut" trebuie să însemne validarea unui program construit în jurul unor elemente fundamentale: onorarea promisiunilor, stabilitate și predictibilitate pentru a obține rezultate vizibile, care să occidentalizeze o Românie în care domnia legii și a statului de drept să fie pe deplin asigurate. Pentru această schimbare de paradigmă, este nevoie de o nouă etică politică și publică, iar PNL e prima forță chemată să răspundă acestui imperativ.

Mi se pare că s-a trecut cu vederea, în analizele privind alegerile prezidențiale, un element care a cântărit în ecuația electorală și care va conta în perioada următoare: solicitarea președintelui PPE, Joseph Daul, transmisă tuturor partidelor de dreapta, între cele două tururi, de a-l susține pe candidatul ACL: "Valorile susținute de Klaus Iohannis în această campanie sunt comune pentru toți membrii familiei noastre politice și trebuie să continuăm să susținem această evoluție". În jurul acestui set de valori trebuie să se cristalizeze noul mare partid de dreapta, la care o parte importantă a societății românești a aspirat în toți acești ani și spre care ne îndreptăm acum, ca evoluție firească, urmare a maturizării democratice.

Noul Partid Liberal este forța coagulantă a dreptei românești în mod legitim, atât din perspectiva tradiției istorice, cât și a evoluției post-comuniste, perioadă în care PNL a fost mereu partidul cel mai democratic de pe scena românească. Dovadă și nenumăratele disidențe. Am ajuns, însă, în faza în care facțiunile trebuie să învețe să se comporte ca niște fracțiuni, adică părți ale unui întreg care le respectă individualitatea. Și asta nu din voința unui lider suprem, dintr-o decizie impusă de sus în jos, ci, în modul cel mai democratic cu putință, ca ecou al voinței cetățeanului, exprimată prin vot. PNL trebuie să știe să adune la un loc toate curentele de dreapta: liberalism, creștin-democrație și încercările de sinteză.

Sunt de părere că ne unesc elemente de bază mai puternice decât nuanțele ce ne diferențiază. Ne aduc împreună credința în libertatea omului și în drepturile sale fundamentale, încrederea în liberalismul economic, bazat pe garantarea proprietății private și libera inițiativă, speranța în renașterea societății românești pe principii morale, precum și respectul pentru statul de drept și actul de justiție.

Direcția indicată de cetățeni e clară, de bun simț: mai puțină gălăgie, mai puține ciocniri de orgolii și mai multe fapte. Pe partea dreaptă nu putem să ne jucăm de-a cosmetizarea, cum se încearcă acum la PSD. De aceea, cred că în PNL suntem datori să ne axăm pe criterii strict valorice de promovare, susținute de un centru pro-activ de resurse umane, care să monitorizeze integritatea și competența membrilor. PNL trebuie să devină tot mai mult un partid construit pe afinitate de valori, nu de interese, cu structuri dinamice, deschis oamenilor care trăiesc pentru politică, nu din politică - în distincția binecunoscută făcută de Max Weber: „cel ce trăiește pentru politică trăiește lăuntric din asta".

În politică nu se pot face minuni peste noapte, nu pot fi scoși din pălărie îngeri care să-și asume grija interesului național. Dar avem o responsabilitate imensă pentru a scăpa de „lipsa cronică de sistematizare", diagnosticată de Adrian Marino. Există câteva remedii indispensabile, pe care cărturarul clujean le enumera: seriozitate și continuitate, tenacitate și minimă precizie.
Celor care își asumă conducerea PNL în această etapă consider că le revine misiunea de a crea premisele afirmării unui leadership moral și competent în partid și, când va fi nevoie, la nivel guvernamental.

Indiferent cine va fi ales mâine președintele PNL, cred că el și noi, membrii partidului, suntem datori să acționăm raportându-se permanent la solicitarea imperativă a românilor privind o nouă etică politică și publică", scrie Eduard Hellvig, pe blogul personal.

Comenteaza