“Blat” pe spatele moţilor

“Blat” pe spatele moţilor
După ce moţii s-au trezit în 2008 cu deputatul UDMR pe post de “Crăişorul munţilor”, puterea PDL - UDMR le pregăteşte o nouă surpriză..

Locuitorii colegiului 9, cunoscut şi drept colegiul de munte, ar putea rămâne fără reprezentant în Camera Deputaţilor până la finele anului viitor, când se vor organiza alegeri parlamentare generale. Scenariul pare a fi luat în calcul de principalele partide ale coaliţiei, PDL şi UDMR. Opoziţia spune că moţii ar putea fi lăsaţi fără deputat din cauza fricii de înfrângere a "portocaliilor".

Surse parlamentare spun că mult ironizatul gest al deputatului PDL Petru Călian de a cere amânarea constatării vacantării mandatului de deputat până la confirmarea scriptică a decesului lui Palfi Mozes Zoltan ar fi fost dictat chiar de preşedinta Camerei, Roberta Anastase, în urma unui dialog cu liderul grupului UDMR, clujeanul Mate Andras Levente. Aceleaşi surse afirmă că ieşirea lui Călian ar face parte dintr-un scenariu de tergiversare a procedurii de constatare a vacantării mandatului şi ulterior de declanşare a alegerilor parţiale, astfel încât să se intre în ultimele 12 luni de mandat, interval în care legea interzice organizarea unui asemenea tip de alegeri. Legea administraţiei publice locale obligă guvernul ca în termen de 90 de zile de la momentul în care este sesizat oficial de conducerea Camerei privind vacantarea unui mandat să organizeze alegeri parţiale în colegiul respectiv. Aceeaşi lege nu dă însă nici un termen pentru sesizarea vacantării, astfel încât aceasta poate fi amânată până la o dată de la care cele 90 de zile pentru organizarea alegerilor parţiale ar curge până dincolo de termenul de interdicţie privind organizarea lor.

"Eu nu am făcut altceva decât să prezint poziţia oficială a grupului PDL de scoatere a acelui punct (constatarea vacantării mandatului - n. red.) de pe ordinea de zi. Argumentele (lipsa certificatului de deces - n. red.) au venit însă de la UDMR, ei ne-au avertizat că nu există documentele constatatoare ale decesului", a explicat Călian desfăşurarea evenimentelor. El nu exclude însă posibilitatea evitării alegerilor în colegiul 9. "Nu cred că există intenţia tergiversării şi cred că lucrurile trebuie să meargă pe un făgaş normal, adică, dacă nu mai sunt alte probleme, trebuie constatată vacantarea mandatului şi, aşa cum cere legea, în 90 de zile trebuie organizate alegeri parţiale. Dacă există însă un alt consens politic, atunci acesta trebuie luat în seamă", a comentat Călian.

Mate recunoaşte că el i-a atras atenţia lui Călian, ţinând cont de calitatea democrat-liberalului de preşedinte al comisiei de validare, privind lipsa certificatului de deces al lui Palfi. "Într-adevăr, lipsea acel certificat şi intervenţia lui Călian a fost corectă, pentru că altfel exista riscul ca întreaga procedură să fie contestată", a explicat Mate. El recunoaşte că există posibilitatea renunţării la organizarea alegerilor parţiale în colegiul de munte. "Încă nu s-a decis 100% dacă mai organizăm sau nu alegeri. Săptămâna viitoare putem accepta vacantarea postului, după care vom lua o decizie la nivelul coaliţiei, dacă mai facem alegeri sau nu", a afirmat Mate.

În schimb, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, susţine că organizaţia sa a intrat deja în procedura desemnării unui candidat. "Nu ştiu care e situaţia privind procedurile legale la nivelul parlamentului, dar noi n-am auzit de nici o discuţie privind anularea alegerilor. Noi, la Cluj, suntem în plin proces de evaluare a potenţialilor candidaţi, chiar vineri am discutat acest subiect în Biroul Permanent Judeţean", a declarat Buda. În schimb, fostul candidat PDL (care a şi câştigat alegerile în colegiu, dar a pierdut mandatul la redistribuire), primarul de Băişoara, Minodora Luca, consideră că nu merită cheltuiţi bani cu aceste alegeri. "Aşa ar fi mai bine, să nu se mai ţină alegeri. Nu merită să candidezi pentru numai un an de mandat. Nu merită nici atâtea cheltuieli pentru un singur an, mai ales că gradul de implicare al alegătorilor e destul de mic. Poate că pentru mine ar veni, dar nu merită cheltuiala. Vor vedea cum se vor descurca în parlament cu un vot în minus", a precizat Luca.

Reprezentantul moţilor în Senat, social-democratul Alexandru Cordoş, apreciază că alegătorii săi trebuie să aibă un reprezentant şi în Camera inferioară. "Personal, voi încerca să suplinesc lipsa unui deputat, dar avem nevoie de reprezentant şi în Camera Deputaţilor. O eventuală renunţare la a mai organiza alegeri ar fi o fugă de responsabilitate din partea PDL. Le e frică, nu vor să-şi asume riscul unei înfrângeri înaintea alegerilor de anul viitor şi riscul de a pierde în satul lui Boc. Din păcate, există această posibilitate, pentru că legea e interpretabilă", a declarat Cordoş. El spune că în aproximativ două săptămâni PSD şi-ar putea anunţa trei posibili candidaţi din zonă, dar a precizat că aceştia nu vor fi primari în funcţie. "Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, avem candidaţi bine pregătiţi, care pot câştiga. Am început deja să ne pregătim de alegeri. Corect ar fi să se ţină", a comentat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu, califică drept "penibilă" o eventuală anulare a alegerilor parţiale în colegiul 9. "Sigur că această axă a răului PDL-UDMR poate face orice, dar e penibil să nu organizeze alegeri. Adevărul e că le e frică să se întâlnească cu electoratul. Noi, liberalii, avem un număr de posibili candidaţi şi la momentul pe care îl vom decide în USL vom anunţa candidatul comun", a afirmat Uioreanu.

Moţ get-beget, deputatul independent Mircia Giurgiu crede că clujenii de la munte nu pot fi lăsaţi fără reprezentare în Camera Deputaţilor. "Eu sunt din satul Dealu Negru, comuna Călăţele, acolo m-am născut, acolo am crescut, acolo sunt părinţii mei, acolo sunt rudele mele. Nu-i corect să nu se organizeze alegeri. Trebuie să se aplice legea. Sunt 22 de comune în acel colegiu - chiar dacă nu toate de moţi - şi trebuie să aibă un reprezentant în Camera Deputaţilor", a declarat Giurgiu.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza