Frustrare + condamnare. Explicaţiile unei trădări aşteptate. De ce a părăsit Nicoară PNL pentru ALDE

Frustrare + condamnare. Explicaţiile unei trădări aşteptate. De ce a părăsit Nicoară PNL pentru ALDE
| Foto: facebook.com/mariusnicoaracluj

Călin Popescu Tăriceanu a zburat la Cluj special pentru a-l primi pe Marius Nicoară în ALDE. Dincolo de faptul că, în ultimii ani, senatorul ex-PNL, ajuns la 59 de ani, nu a mai fost acelaşi politician activ de pe vremea când ocupa fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, „trădarea” rămâne o lovitură grea pentru PNL Cluj, care rămâne fără reprezentant în Senat şi cu 3 deputaţi mai degrabă “inofensivi”: Sorin Moldovan, Adrian Oros şi Florin Stamatian.

“Am venit astăzi la Cluj cu o ocazie bine motivată. Este vorba despre decizia vechiului meu coleg Marius Nicoară să devină membru ALDE şi să se alăture echipei ALDE”, a declarat Tăriceanu în conferința de presă de la sediul partidului, făcându-se cu greu auzit din cauza protestatarilor adunați în fața sediului ALDE Cluj. “Marius Nicoară a venit nu pentru funcţii, din contră, el era preşedinte de comisie în Senat din partea PNL. A venit pentru a păstra valorile autentic liberale pe care PNL le-a pierdut devenind partidul binomului”, a încercat să justifice Tăriceanu saltul făcut de Nicoară dintr-un partid în altul.

“Pentru mine este o bucurie să reluăm proiectele pe care le-am iniţiat, la un anumit moment, proiectele pe care, atunci când eu eram prim-ministru şi Marius era preşedinte la Consiliul Judeţean, le-am demarat împreună, Marius având nişte ambiţii foarte clare, şi anume de a transforma şi Clujul, dar şi oraşul Cluj-Napoca, din ceea ce erau la preluarea mandatului de preşedinte de Consiliu Judeţean, adică locul 28 pe ţară, şi le-a adus, ca urmare a investiţiilor care au fost făcute, investiţii private în principal, dar şi din fonduri publice, să fie pe locul întâi în ţară”, a continuat Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce de afară se auzea, la magafon, “În democrație hoții stau la pușcărie”, “Legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni” sau “Fără penali în funcții publice”.

Președintele Senatului a trimis o „săgeată” către primarul Emil Boc, pe care l-a acuzat că a profitat în 2008 de lipsa lui Marius Nicoară de la festivitatea de inaugurare a fabricii Nokia de la Jucu (proiect între timp “decedat”) pentru a-și aroga toate meritele. “Proiectele pe care le-a iniţiat, la care i-am stat alături, unele din ele au durat, mă refer la parcurile industriale, investiţii cum sunt cele de la Emerson. Nokia nu a fost aşa de norocos, cu toate că în momentul investiţiei de la Nokia Marius era plecat şi a venit domnul Boc să taie panglica inaugurală, cu toate că Primăria Clujului nu avea nicio legătură. Lumea a zis că investiţia se datorează domnului Boc, dar nu era aşa”, a precizat liderul ALDE.

Candidează împotriva lui Boc?

Întrebat de jurnaliști dacă vrea să candideze la Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară a evitat un răspuns ferm, lăsând chestiunea deschisă dezbaterii. “E prea devreme să vorbim despre o astfel de ipoteză, va curge mai multă apă pe Someș până atunci”, a precizat proaspătul senator ALDE, completat de noul său șef de partid: “Avem acum la Cluj o echipă puternică, alcătuită din Steluţa Cătăniciu ca deputat şi Marius ca senator. Avem o reprezentare parlamentară care pentru noi este importantă şi ne permite să facem ceva pentru comunitatea din Cluj”.

În discuție a intervenit și deputatul Steluța Cătăniciu, convinsă că Marius Nicoară ar putea strânge mai multe voturi la primărie candidând sub sigla ALDE, decât a făcut-o în PNL. La alegerile locale din 2012, Nicoară a candidat din partea liberalilor pentru funcţia de primar al Clujului. S-a clasat pe locul doi, cu 52.251 de voturi, faţă de cele 53.674 de voturi obţinute de Emil Boc (PDL).

Închisoare cu suspendare “pentru două beri”

Marius Nicoară nu vine în ALDE doar cu imaginea unui liberal din aripa veche, ci și cu o condamnare penală. Senatorul a fost condamnat definitive în martie 2018 la 1 an de închisoare cu suspendare după ce, în noiembrie 2014, s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident rutier în care o persoană a fost rănită.

Pe noul său șef de partid nu îl deranjează, însă, acest lucru. “Marius Nicoară a făcut o greşeală, pe care şi el o regretă, şi pentru care a plătit, justiţia l-a sancţionat. Nu are legătură cu politica, nu are legătură cu corupţia. Dacă există Justiţie, cred că e destul, nu mai facem şi noi Justiţie în plus. Din puctul meu de vedere, pentru ceea ce a făcut, a primit o sancţiune şi e de-ajuns”, a spus Tăriceanu. Pe aceeași notă a continuat și senatorul Nicoară: “O condamnare penală pentru două beri este una şi o condamnare penală pentru chestiuni grave cu adevărat, care se referă la corupţie, este cu totul altă chestiune”, a afirmat proaspătul parlamentar ALDE.

Amintim că, în perioada 2004-2008, Marius Nicoară a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. La alegerile locale din 2008 a candidat din partea PNL pentru un nou mandat, dar a fost surclasat de Alin Tişe, candidat din partea PDL şi fin al lui Emil Boc. La alegerile din 30 noiembrie 2008 a fost ales senator PNL în Colegiul Uninominal 3 al judeţului (municipiile Gherla, Dej, Câmpia Turzii şi comunele aferente). La alegerile locale din 2012 a candidat pentru funcţia de primar al Clujului. S-a clasat pe locul doi, cu 52.251 de voturi, faţă de cele 53.674 de voturi obţinute de Emil Boc (PDL).

Comenteaza