Extremele averilor candidaţilor clujeni

Extremele averilor candidaţilor clujeni
Candidaţii cu cele mai "grase" conturi, cei înglodaţi în datorii, colecţionarii de tablouri sau bijuterii, marii investitori sau cei care abia trăiesc de pe o zi pe alta.

Analiza declaraţiilor de avere ale candidaţilor clujeni intraţi în cursa pentru fotoliile de parlamentari oferă numeroase surprize. Spre exemplu, conturile cele mai pline nu aparţin neapărat oamenilor de afaceri, în schimb, aceştia din urmă au cele mai mari datorii la bănci. Dacă unii candidaţi au câştigat, în ultimul an fiscal, peste 100.000 de lei pe lună, alţii susţin că au supravieţuit cu mai puţin de 300 de lei lunar. Nu lipsesc nici candidaţii cărora, probabil, le-au mers atât de bine afacerile, încât au fost nevoiţi să vândă de prin casă pentru a-şi asigura un venit decent.

În condiţiile în care declaraţiile de avere nu conţin evaluările valorilor bunurilor imobiliare, ale autovehiculelor sau ale mijloacelor fixe ale firmelor, printre altele, e practic imposibil de spus care e cel mai bogat sau cel mai sărac dintre candidaţi. În schimb, există candidaţi cu mulţi bani în cont, există candidaţi cu mulţi bani investiţi, dar şi candidaţi cu datorii sau cu venituri la limita subzistenţei. Un top al celor mai bine garnisite conturi, spre exemplu, oferă mari surprize. Menţionăm că, pentru a putea compara, la toate capitolele, am convertit toate sumele în lei, chiar dacă unele dintre ele erau exprimate în diferite valute.

Primul loc este ocupat de Petru Călian (ARD), care are în conturi 789.758 de lei. Dacă prezenţa lui în acest top nu e nefirească, ştiut fiind că este proprietarul unei cunoscute firme de mobilă, ceilalţi doi ocupanţi ai podiumului, pot fi consideraţi două surprize. Al doilea cel mai mare cont bancar, dintre candidaţi îi aparţine fostului primar Gheorghe Funar. Dacă acum trăieşte dintr-o pensie mai mică de 2.000 de lei, Funar a avut grijă să pună la păstrare 363.004 lei. În fine, ultima treaptă a podiumului este ocupată de deputatul intrat marţi în greva foamei, Mircia Giurgiu, care a strâns în bancă 362.500 de lei. Nu mai puţin de 61 din cei 83 de candidaţi nu au bani depuşi la bancă, sau au, însumat, mai puţin de 5.000 de euro, limita de la care conturile trebuie declarate.

Dacă nu figurează în fruntea topului banilor puşi „la ciorap", fireşte, oamenii de afaceri domină clasamentul banilor investiţi în acţiuni, diverse plasamente financiare sau împrumuturi. Aici, lider detaşat este liberalul Marius Nicoară, cu 5.807.068 lei investiţi. El este urmat de candidatul PPDD în colegiul 2 senatorial, Augustin Dănilă, care are plasamente de 2.737.540 de lei. El este urmat de democrat-liberalul Daniel Buda cu 2.577.523 lei investiţi. Ultimul cu plasamente financiare de peste un milion de lei este candidatul PDL din colegiul 3 Senat, Ramon Moldoveanu (1.688.860 lei). Doar 37 de candidaţi au bani investiţi, ultimul fiind liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente, care a riscat 40 de lei.

Marius Nicoară domină, însă, şi topul datornicilor, cu debite care însumează 4.399.325 lei. La mare distanţă urmează fostul şef al Poştei clujene, democrat-liberalul Ovidiu Călin, cu credite de 1.582.315, şi de fostul şef la judeţului, Alin Tişe, care are contractate împrumuturi în valoare totală de 1.481.826 lei. Peste un milion de lei mai sunt datori candidata ARD din colegiul 5 deputaţi Felicia Gheorghiu (1.356.270 lei) şi liderul PDL Cluj Daniel Buda (1.129.768 lei). 48 de candidaţi din cei 83 nu au datorii, sau, dacă au, acestea nu depăşesc aceeaşi limită de 5.000 peste care trebuie declarate.

Dar poate cel mai interesat clasament este cel al veniturilor candidaţilor şi familiilor lor din ultimul an fiscal. Astfel, în acest interval cel mai bine pare să-i fi mers fostului preşedinte al consiliului judeţean, Alin Tişe, a cărui familie a fost singura, dintre familiile candidaţilor, care a adunat, în ultimul an, peste un milion de lei, mai precis 1.368.045 lei (o medie de 114.004 lei pe lună). Trebuie spus, însă, că mai bine de jumătate de milion de lei au intrat în bugetul familiei Tişe ca daruri primite la botezul copilului, alţi aproape 200.000 de lei fiind obţinuţi în urma vânzării a patru imobile şi a unor acţiuni. Fără aceste „income-uri" ocazionale, Tişe ar fi fost depăşit în topul veniturilor obţinute în ultimul an de colegul său de partid Daniel Buda, a cărui familie a strâns 761.224 lei (63.435 lei pe lună). Marius Nicoară ocupă abia locul al treilea, cu 676.753 lei (56.396 lei pe lună). Peste jumătate de milion a mai adunat în ultimul an fiscal fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru IMM-uri, Cristian Haiduc - 507.180 lei, adică o medie de 42.265 de lei pe lună.

La polul opus se situează candidatul PRM Ion Danciu, care, potrivit propriei declaraţii de avere, în ultimul an fiscal n-a avut nici un venit. Totuşi, după cum a declarat pentru ZIUA de CLUJ, şi-a asigurat, totuşi, existenţa cu ajutorul unei firme de „intermedieri internaţionale". Alt candidat PRM, Mihai Iurian, pare să fi trăit în ultimul an la limita subzistenţei, ţinând cont că a declarat că a avut venituri de doar 3.523 de lei, adică 294 de lei pe lună. Nici candidatul PPDD Letfalvi Hunor n-a dus-o cu mult mai bine, cu un total de 4.188 de lei câştigaţi în ultimul an, adică 349 de lei lunar. La limita sărăciei pare că a trăit alt candidat PPDD, Sorin Costea, cu doar 7.040 de lei (587 de lei pe lună). În fine, nici fostul deputat şi consilier judeţean UDMR Matis Jeno nu pare să fi avut un an prea uşor, întreţinându-se cu numai 10.800 de lei, adică 900 de lei lunar. Un caz aparte pare a fi cel al candidatei ARD Felicia Gheorghiu, a cărei firmă pare să nu fi mers deloc bine în ultimul an fiscal. Doar aşa se explică faptul că, la capitolul venituri ale familiei, Gheorghiu a trecut doar salariile încasate de ea, soţ şi fiică la firma pe care au au în proprietate, totalizând 30.096 lei, adică un venit lunar de numai 836 de lei de persoană. Probabil pentru a-şi păstra un nivel de trai specific „oamenilor de afaceri", Gheorghiu a vândul anul trecut un apartament, care a înzecit, astfel, veniturile totale ale familiei.

Dacă ar fi să ne uităm pe „gaura cheii" oferită de declaraţiile de avere, pentru a vedea ce au prin case candidaţii, am descoperi că cel mai mare colecţionar de bijuterii este Aurelia Cristea (USL), care spune că posedă astfel de obiecte însumând 158.232 de lei. Ea este urmată în acest clasament de Daniel Buda, care posedă bijuterii doar la jumătate din valoarea celor ale lui Cristea (76.855 lei) şi, la egalitate, de Alin Tişe şi Felicia Gheorghiu, cu câte 67.814 lei convertiţi în bijuterii. Doar cinci candidaţi şi-au declarat tablouri printre valori. Cel mai mare iubitor de pictură pare a fi Marius Nicoară, care spune că deţine 80 de tablouri, în valoare totală de 100.000 de lei. Pe aproape se află candidatul PPDD Liviu Igna, cu tablouri în valoare de 90.418 lei. Posesori de tablouri mai sunt Gabriela Rădoiu-Leş (ARD) şi candidaţii UDMR Eckstein-Kovacs Peter şi Mate Andras Levente. Fostul consilier prezidenţial se laudă şi cu o colecţie de gravuri precum şi cu un pian vienez, pe care îl evaluează la 9.042 de lei.

 

Comenteaza