Extremele votului pentru referendum în Cluj. Locul unde prezenţa a fost de 99% VIDEO

Extremele votului pentru referendum în Cluj. Locul unde prezenţa a fost de 99% VIDEO
În judeţ au votat 34,4% dintre cei cu drept de vot, cu mult sub media pe ţară. Cu toate acestea, au fost locuri în Cluj cu prezenţă de 99%. Polul absenteismului, în maghiarime, la Sic.

Beliş şi câteva comune conduse de primari USL conduc în topul prezenţei la vot la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui. Băsescu a pierdut şi în sat la Emil Boc, iar nu toţi maghiarii din judeţ au absentat.

Comuna Beliş rămâne campionul absolut al prezenţei la vot în judeţul Cluj, la referendumul de duminică pentru demiterea preşedintelui, conform datelor oferite de Direcţia Regională de Statistică Cluj. 99,2% a fost prezenţa la vot în Beliş. Trebuie însă precizat că în cele şapte secţii de votare din comună au votat şi mulţi turişti, pe listele speciale, care au fost apoi contorizaţi la un loc cu băştinaşii.

„A fost o prezenţă mai bună şi datorită celor circa 500 de turişti care au votat duminică în comună. În mod normal, la ţară lumea se duce la vot. Fără turişti, normal era să fie o prezenţă între 50% şi 70%", ne-a declarat primarul din Beliş, liberalul Viorel Crainic.

Prezenţă masivă la vot a fost şi într-o altă comună în care a existat o secţie pentru turişti: Cojocna. Aici, per total, prezenţa la vot la referendum a fost de 76,8%. Au existat, însă, localităţi fără aplomb mare de turişti în care prezenţa la vot a fost de peste 80%. Toate sunt conduse de primari USL. Astfel, la Borşa a fost o prezenţă de 85,5%, la Recea Cristur, circa 82,2% dintre localnici au venit la vot duminică, pe când la Sânmartin - 81,7% din cei cu drepturi electorale au ales să şi le exercite. „Electoratul din Recea Cristur este consecvent. Dacă vă uitaţi, la toate alegerile au fost prezenţe mari la vot la noi în comună", a afirmat primarul din Recea Cristur, Laurian Rus. Şi la Vad a fost o mobilizare exemplară: 80,2% au ieşit la vot.

La polul opus se află comunele conduse de primari PDL ori cu puternice comunităţi etnice maghiare. De departe cea mai mică prezenţă la vot s-a înregistrat în Sic, locuită preponderent de maghiari: 8,2%. Prezenţe modeste s-au mai înregistrat în Valea Ierii (18,9%), Aghireşu (25,7%), Călăraşi (24,4%), Feleacu (25,1%), Jucu (25%), Modoveneşti (25,3%). În Sâncraiu, comună cu populaţie preponderent maghiară, prezenţa la vot - 31,6% - a fost aproape de media judeţeană - 34,3%. „Poziţia UDMR a fost să îndemne oamenii să facă aşa cum le cere conştiinţa. S-a vorbit că nu ştiu ce ar fi cerut Orban Viktor (premierul Ungariei - n.red.). Se ştie că Orban este cel mai mare duşman al UDMR, deci e falsă teza. În fine, eu mă aşteptam chiar la o prezenţă mai mare la referendum", a declarat Poka Andrei, primarul comunei Sâncraiu.

Băsescu, bătut acasă la Boc

În comuna Mărgău, unde se află şi satul Răchiţele, locul de obârşie al primarului din Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc, prezenţa la vot a fost de 52,7%. Mai mult, la secţia amenajată chiar în Răchiţele, 235 de localnici au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar 62 - împotrivă.

20 localităţi cu prezenţă mai mare de 50%

În 20 din cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului au fost înregistrate preznţe la vot mai mare de 50% din numărul totatl de alegători: Aiton (67,1%), Aluniş (57,8%), Beliş (99,2%), Bobîlna (68,2%), Borşa (85,5%), Câţcău (76,8%), Chinteni (62,8%), Chiuieşti (58,9%), Ciucea (51,7%), Corneşti (63,6%), Dăbâca (50,4%), Geaca (56,9%), Mărgău (52,7%), Mica (50,5%), Recea Cristur (82,2%), Sânmărtin (81,7%), Sânpaul (53,1%), Ţaga (55,4%), Vad (80,2%) şi Vultureni (62,8%). De remarcat că, cu excepţia primăriei Bobîlna şi Ciucea (cu edili PDL), celelalte aparţin USL.

 

 

Comenteaza