Fără precedent: PSD a abandonat lupta pentru Primăria Cluj

Fără precedent: PSD a abandonat lupta pentru Primăria Cluj
Cel mai mare partid din România a decis să nu intre în competiţia pentru scaunul de primar al celui mai important oraş al ţării, după capitală.

Faptul că, declarativ, PSD va susţine un candidat independent la Primăria Cluj, în speţă pe omul de afaceri Octavian Buzoianu, are doar valoarea unui mesaj politic transmis electoratului partidului, nimic mai mult. Practic, într-una din zilele viitoare, când delegaţia PSD se va prezenta în faţa membrilor Biroului Electoral Municipal Cluj-Napoca, social-democraţii vor depune documente şi se vor înscrie doar în competiţia pentru Consiliul Local, declarând, practic, forfait în privinţa cursei pentru fotoliul de primar al municipiului.

Nici măcar formal, PSD nu va avea în 2016 un candidat la Primăria Cluj. Potrivit şefului organizaţiei judeţene a social-democraţilor, Remus Lăpuşan, Octavian Buzoianu se va limita propria la campanie de candidat independent, fără a face, în vreun fel, campanie alianţei PSD-ALDE sau PNŢCD-ului (acestea sunt partidele care şi-au anunţat până acum intenţia de a-l susţine).

Mai mult, nici PSD nu va pune poza lui Buzoianu pe propriile materiale electorale: „Nu-i vom pune poza pe afişele noastre, noi ne vom face propria campanie politică, la fel cum domnul Buzoianu îşi va face propria sa campanie, dar le vom spune alegătorilor noştri să-l voteze pe Octavian Buzoianu la Primărie. Nici acum, nici după alegeri, nu-i vom impune absolut nimic, domnia sa va rămâne independent, dar îl vom sprijini în proiectele pe care le vom considera utile Clujului şi clujenilor", a explicat Lăpuşan.

Practic, liderul PSD Cluj a admis că organizaţia sa a renunţat de bunăvoie la participarea într-una dintre cele mai importante competiţii electorale din ţară fără a primi mai nimic în schimb. Potrivit spuselor sale, Octavian Buzoianu nu va fi purtător al mesajelor electorale ale PSD şi, prin urmare, nu va juca nici măcar rolul de locomotivă pentru lista candidaţilor partidului la Consiliul Local.

Prin comparaţie, liberalii, care au recurs tot la un candidat din afara partidului pentru primăria capitalei, după abandonul forţat al lui Ludovic Orban, au precizat că Marian Munteanu se va înscrie în PNL, devenind candidatul partidului în competiţia electorală.

La Cluj, preşedintele PSD Remus Lăpuşan a explicat că „nu puteam fi surzi şi orbi la dorinţa cetăţenilor de a avea candidaţi din zona societăţii civile, competenţi şi buni manageri". Acesta şi-a asumat, în calitate de lider al organizaţiei judeţene, în procent de „o mie la sută" această decizie politică.

În acest context, surprinde acceptul conducerii centrale dat pentru decizia social-democraţilor clujeni de a nu intra cu candidat propriu în lupta cu Emil Boc.

Comenteaza