"Fiind obişnuit cu manipulările mediatice, am momente când mă îndoiesc de moartea lui Osama"

Un cunoscut profesor clujean crede că asasinarea lui Osama ben-Laden nu este o certitudine şi că aceasta este o victorie temporară a SUA.

Profesorul şi diplomatul clujean Liviu Zăpârţan, fost ambasador al României în Luxemburg, nu este entuziasmat de faptul că SUA a anunţat că a reuşit să îl asasineze pe cunoscutul terorist Osama Bben-Laden. Zăpârţan crede că moartea lui ben-Laden complică situaţia terorismului şi se aşteaptă ca dolarul să crească pe pieţele internaţionale.

"Trebuie făcută distincţia între moarte fizică a unuia dintre şefii terorosmului global şi fenomentul terorist ca atare. Terorisamul este o tentativă de a se opune valorilor spiritualităţii europene, ale lumii civilizate, dar nu poate fi privit nici ca ruptură a civilizaţiei şi nici ca rezultat al luptaei între religii. Există cauze mult mai profunde, sociale, economice şi politice. Dacă acceptăm această situaţie, moarte fizică a lui Osama ben-Laden este o victorie temporară a celor care au declarat război terorismului. Nu reprezintă încetarea războiului cu terorismul, pentru că toate cauzele care au dus la apariţia sa persistă, iar fenomentu terorist va găsi noi lideri.

Se pot face speculaţii în legătură cu dispariţia lui Osama. Fiind obişnuit cu manipulările mediatice, am momente când mă îndoiesc de moartea sa. Chiar dacă asasinarea lui s-a întâmplat, poate nu astăzi, poate cu zile sau luni în urmă, dispariţia lui ben-Laden poate fi folosită în acţiunile internaţionale ale SUA, în primul rând, şi ale aliaţilor săi. Nu exclud ca zilele următoare să se întărească pe pieţele mondiale, ca urmare a creşterii încrederii în capacitatea SUA de a rezolva crize internaţionale.

Personal, înclin să cred că moartea nu simplifică situaţia terorismului mondial, ci o complică. Un terorism rezolvat la rădăcină va naşte oricând clonele lui ben-Laden.

Atorităţile române sunt preocupate de această situaţie. Nu văd consecinţe grave pentru România, dar nu pot să nu fiu preocupat de securitatea românilor care luptă împotriva terorismului în afara graniţelor ţării, cum sunt cei din Irak şi Afganistan", a spus Liviu Zăpârţan.

Comenteaza