Floreşti, prima comună cu consulat

Floreşti, prima comună cu consulat
Comuna Floreşti este prima comună din România care găzduieşte sediul unui consulat, în cazul de faţă cel al Olandei.
Situat, practic, la limita dintre municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti, dar aflat pe teritoriul comunei, sediul firmei olandeze de IT, ISDC, a devenit, începând de ieri, şi sediu al noului consulat al Regatului Ţărilor de Jos.

“Suntem mândri şi fericiţi să deschidem, la Cluj, al treilea consulat din România, după cele de la Constanţa şi Timişoara”, a anunţat ambasadorul Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool. Ea l-a însoţit pe noul consul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, Walterus Reijers, în uzualele vizite de curtoazie făcute capilor autorităţilor locale. Noul consul a venit în România încă din 1991 şi susţine că va încerca să facă zona mult mai cunoscută olandezilor. “Voi fi aici pentru a pune Clujul şi mai bine pe hartă din punctul de vedere al Olandei. O să încercăm să organizăm evenimente pentru promovarea acestei regiuni, dar şi a judeţelor pe care le coordonez de aici, precum Bihor, Satu-Mare, Maramureş şi Sălaj”, a afirmat Reijers. El a recunoscut că România este o necunoscută pentru mulţi olandezi.

“Clujul este un oraş foarte important, un centru comercial foarte important şi e un oraş foarte important în ceea ce priveşte prezenţa Olandei în regiune. Suntem cel mai mare investitor în România şi vrem să rămânem cel mai mare investitor”, a afirmat van Gool. La rândul său, primarul Sorin Apostu a explicat alegerea Clujului pentru noul consulat prin prezenţa în municipiu a celei mai importante bănci olandeze. “Capul de pod al investiţiilor olandeze în zonă este ING”, a spus Apostu. Potrivit ambasadorului, firmele olandeze ar putea fi interesate să investească în domenii precum infrastructura, agricultura, alimentaţia, sănătatea, turismul, dar a solicitat autorităţilor locale rezolvarea problemei infrastructurii de transport.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a promis că va face toate demersurile necesare pentru ca anul viitor să se înfiinţeze o cursă aeriană directă Cluj-Napoca – Amsterdam şi s-a angajat să furnizeze ambasadei Olandei, în format electronic, toate proiectele de investiţii ale judeţului, pentru a fi ulterior prezentate oamenilor de afaceri olandezi care ar putea fi interesaţi să investească în Cluj. Potrivit noului consul, în judeţul Cluj sunt stabiliţi aproximativ 200 de olandezi. Noul consulat va fi deschis publicului trei zile pe săptămână: marţea şi joia, de la 9:00 la 13:00 şi miercurea, de la 9:00 la 17:00.


Comenteaza