Foto Fosă septică golită în "lacul şmecherilor"? PSD Cluj cere socoteală miniștrilor Transporturilor, Mediului, Apelor și Pădurilor

Fosă septică golită în "lacul şmecherilor"? PSD Cluj cere socoteală miniștrilor Transporturilor, Mediului, Apelor și Pădurilor
| Foto: PSD Cluj

PSD Cluj adresează mai multe întrebări miniștrilor Transporturilor, Mediului și Apelor și Pădurilor vizavi de poluarea lacului Tarnița, sursa de alimentare cu apă a clujenilor. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Atașat comunicatului de presă remis presei sunt o serie de serie de fotografii care ar surprinde momentul în care o fosă septică ar fi deversată în lacul Tarnița.

"Aceste poze nu au nevoie de multe comentarii... Voi continua demersurile pentru protejarea lacului #Tarniţa. S-a terminat cu lacul şmecherilor!

1. Domnului Răzvan CUC, ministrul transporturilor

Stimate domnule ministru,

În ultimele săptămâni, mai mulţi parlamentari clujeni, cât şi subsemnatul, au semnalat situaţia alarmantă din lacul Tarniţa, sursa de apă potabilă a Clujului, după o serie de evenimente organizate pe lac sau în apropierea acestuia fără niciun aviz din partea autorităţilor, după sutele de reclamaţii venite din partea locuitorilor zonei, care nu mai acceptă zgomotul, poluarea şi mai ales bărcile cu motor, jet ski-urile şi hidroavioanele!

Stimate domnule ministru,

În fiecare zi, zeci de ambarcaţiuni tranzitează lacul Tarniţa, multe bărci cu motor sau jet ski-uri nefiind înmatriculate iar mulţi proprietari nu au permis. De asemenea, cei mai mulţi conducători de jet ski şi bărci cu motor nu poartă VESTE.

Instituţia Prefectului de Cluj s-a implicat serios în această speţă, însă având în vedere că Autoritatea Navală Română este autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor, vă solicit să efectuaţi un control de urgenţă la Oficiul de Căpitănie Dej! Activitatea acestui oficiu lasă de dorit, anarhia instituţională de pe lacul Tarniţa fiind cel mai bun exemplu!

Stimate domnule ministru,

Având în vedere că instituţia vă este subordonată, vă solicit în scris, răspunsuri la următoarele întrebări:

⁉️ Câte permise de conducere pentru ambarcaţiuni în judeţul Cluj a eliberat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii zece ani?

⁉️ Câte amenzi a aplicat pe lacul Tarniţa, Oficiul de Căpitănie Dej, în ultimii cinci ani?

⁉️ Câte acţiuni de monitorizare, verificare şi amendare a organizat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii doi ani în zona Tarniţa?

⁉️ Câte accident s-au raportat în ultimul an pe lacurile Tarniţa şi Beliş şi ce măsuri a luat conducerea Oficiului de Căpitănie Dej?

⁉️ Ce puncte de vedere a emis Oficiul de Căpitănie Dej cu privire la navigaţia de pe lacul Tarniţa? Există o strategie în acest sens?

2. Ministrului mediului - interimar

Activitatea Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în speţa poluării lacului Tarniţa

Stimate domnule ministru,

În ultimele săptămâni mai mulţi clujeni au semnalat situaţia alarmantă din lacul Tarniţa, sursa de apă potabilă a Clujului, după o serie de evenimente organizate pe lac sau în apropierea acestuia fără niciun aviz din partea autorităţilor. Oamenii nu mai acceptă zgomotul şi mai ales poluarea lacului.

Mai multe poze şi articole au apărut în presa locală cu privire la poluarea lacului Tarniţa, în acest sens, având în vedere că instituţia Garda Națională de Mediu (GNM) este o agenție guvernamentală aflată în subordinea Ministerului Mediului, vă solicit să-mi răspundeţi în scris la următoarele întrebări:

⁉️ Ce activitatea a desfăşurat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în zona Tarniţa, în ultimii cinci ani?

⁉️ Câte amenzi a aplicat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în zona Tarniţa în ultimii cinci ani?

⁉️ Există un protocol de colaborare între Garda Națională de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj şi la Oficiul de Căpitănie Dej pentru lacurile din zona de munte a Clujului, rezerva de apă potabilă pentru întreaga zonă? (Dacă există vă solicit să-l faceţi public!)

3. Domnului Ioan Deneş, ministrul apelor şi pădurilor

Calitatea apei din lacul Tarniţa, sursă de apă potabilă a Clujului

Stimate domnule ministru,

Lacul Tarniţa este sursa de apă potabilă a Clujului, o acumulare deosebit de importantă pentru întreaga zonă. Din nefericire, în ultimii ani, în nenumărate situaţii au fost semnalate situaţii în care lacul a fost poluat.

Având în vedere această situaţie, cât şi importanţa acumulării Tarniţa, vă solicit un răspuns în scris la următoarea întrebare: ⁉️„Care este calitatea apei din lacul Tarniţa şi cât s-a degradat în ultimii zece ani?”

Voi continua demersurile şi în perioadă următoare!"

 

Grup de Lucru Lacul Tarnița la Prefectură

Și deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru, cel care a semnalat problema ambarcațiunilor cu motor pe lacul Tarnița, cere grup de lucru la Prefectură pentru rezolvarea situației.

"Stimate domnule prefect Ioan-Aurel Cherecheș,

Vă solicit organizarea unui grup de lucru pentru a rezolva câteva din problemele semnalate de clujeni cu privire la poluarea lacului Tarnița și la blocarea accesului public la apă prin construcții ilegale la luciul apei. Apreciez seria de întâlniri organizate până acum de Prefectură și concluziile întâlnirilor, dar și demersurile convergente cu cele realizate de instituția pe care o reprezentați, trebuie făcute cunoscute și publicului larg.

Prezint pe scurt câteva demersuri convergente.


Am cerut parlamentarilor clujeni, indiferent de coloratura politică, să se ralieze cauzei și să ceară Ministrului Cuc de la Ministerul Transporturilor să interzică ambarcațiunile motorizate pe lac.

Am cerut administrațiilor locale să ne dea lista cu proprietarii pentru a identifica ulterior cine are fosă septică în lac ori construcții ilegale care blochează accesul public la apă.

Ca urmare a reclamațiilor clujenilor, am inițiat una dintre cele mai mari petiții locale: În consecință, vă solicit constituirea unui grup de lucru care să aducă toate instituțiile publice la o masă prin care să reglementăm situația de la Tarnița. Adică, Hidroelectrica să facă un regulament de navigare pe lac prin care să interzică ambarcațiunile motorizate, așa cum ați solicitat și dvs, iar Primăriile să inspecteze construcțiile ilegale. Mai mult, putem fi proactivi și să oferim un cadru pentru viitorul apropiat de dezvoltare a unui turism prietenos cu mediul. Vă propun ca întâlnirile să se desfășoare regulat din a doua parte a săptămânii viitoare, joi sau vineri, pentru ca și parlamentarii clujeni să putem fi prezenți ședințele grupului de lucru. Solicit, de asemenea, și minuta întâlnirilor anterioare.

Miza e mare: apa pe care o bem să fie cât mai puțin poluată, iar lacul Tarnița să redevină bun comun, nu privatizat abuziv". 

 

VEZI ȘI Petiţie pe internet pentru interzicerea ambarcaţiunilor cu motor pe Tarnița. "NU poluați apa pe care o bem!"

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza