Frunda: Programul UDMR susţine autonomia locală şi teritorială, adică exact opusul federalizării

Frunda: Programul UDMR susţine autonomia locală şi teritorială, adică exact opusul federalizării
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy afirmă că este exclus ca reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) să fie în Parlament alături de cei ai Uniunii, el precizând că UDMR nu susţine ideea federalizării României, promovată de PPMT, ci pe cea de autonomie, care este "exact opusul".

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că programul Uniunii "susţine autonomia locală şi autonomia teritorială", care reprezintă "exact opusul federalizării" promovate de PPMT, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"PPMT nu poate fi în Parlament împreună cu noi, în nicio ecuaţie. E exclus. Programul UDMR susţine autonomia locală şi autonomia teritorială. Asta este exact opusul federalizării. Federalizarea înseamnă să am landuri sau ceva ca în Germania, cu parlamente locale, cu guverne locale, cu decizii locale. Iar autonomia înseamnă că din puterea parlamentelor naţionale să deleg puteri consiliilor autorităţilor locale, care pot decide în problemele lor. UDMR, în programul său, este pentru autonomie, nu pentru federalizare", a spus el.

Senatorul a adăugat că vrea să clarifice acuzaţiile pe care i le aduc adversarii politici, potrivit cărora ar fi părăsit şedinţa Parlamentului în momentul în care se vota proiectul de lege privind autonomia.

"Legea pentru autonomie locală, semnată de Garda Dezso şi Sogor Csaba, a fost promovată în Parlament înainte de alegerile din 2008 şi a avut un scop electoral precis. În şedinţa de acum două săptămâni nu au avut loc dezbateri. Era doar un vot. Indiferent de votul domnului Marko sau al meu, nu trecea legea. Eu am fost chemat la comisia mea de un secretar de stat căruia trebuia să-i dau un aviz pe o lege, am lipsit 10 minute şi a trecut votul. Spre deosebire de această lege cu scop electoral, UDMR în programul său şi în proiectul său inclusiv are Legea regiunilor autonome, depusă, pe care o susţinem, deci n-avem nicio reţinere", a spus senatorul.

Frunda a subliniat că este autorul unui protocol adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, acceptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), "care prevede textual autonomia teritorială, potrivit tradiţiilor istorice din ţările membre şi normelor europene".

El a afirmat că este de acord cu folosirea însemnelor locale, printre care steagul secuiesc.

"Da, sunt de acord. Vă invit să mergeţi în secuime, să vedeţi - sau, dacă aţi fost anul trecut la Balvanyos sau la Tuşnad sau undeva, aţi văzut că aceste însemne există. Numai în perioada comunismului se făcea puşcărie pentru ele. Nu sunt interzise, sunt însemne locale pe care, potrivit legislaţiei europene şi româneşti în vigoare, poţi să le foloseşti", a spus Frunda, potrivit căruia steagul secuiesc le este "la fel de drag" în prezent reprezentanţilor UDMR ca şi acum un an sau ca anul viitor.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, spunea, în septembrie, că strategia electorală a formaţiunii are trei "piloni": "autonomia comunitară a maghiarilor din Transilvania", federalizarea României şi revenirea la "euro-transilvanismul" din secolele XVII-XIX, dorind "o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom".

 

Comenteaza