Ghinea: "PNRR nu este important doar bani, ci şi pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie''

Ghinea: "PNRR nu este important doar bani, ci şi pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie''

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) a fost aprobat, joi, în Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), urmând procesul normal de aprobare.

Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că România poate să facă acum prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare. „Mai departe, Parlamentul României are de votat un pachet de legi importante, reprezentând nişte jaloane minimale care trebuie îndeplinite”, mai arată Ghinea, conform unui comunicat de presă al USR.

 În acest sens, Cristian Ghinea a făcut apel către partidele parlamentare pentru un pact politic care să permită o dezbatere rapidă în Parlamentul României pentru implementarea PNRR.
 
„PNRR nu este important doar pentru că ne aduce bani. PNRR este important pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie. Reformele din PNRR sunt puse acolo pentru a rezolva recomandările pe care Comisia Europeană le face în rapoartele de ţară de zece ani de zile României. De exemplu, de zece ani de zile Comisia Europeană ne spune că avem o problemă cu sistemul de pensii. În PNRR există mai multe astfel de reforme care ar trebui să facă din statul român un stat mai responsabil. Sunt reforme pe care le putem face, reforme pentru care noi, politicienii, ne putem înţelege între noi, nu reforme la care doar visăm. Trebuie ca partidele politice să agreeze două lucruri: în primul rând, dacă guvernul sau guvernele care vor fi în funcţie nu vor putea să rezolve problema, atunci Parlamentul va legifera în regim de urgenţă, ceea ce se poate face. În al doilea rând, hai să discutăm pe substanţă, să nu facem din PNRR doar prilej de lupte politice. Apelul meu către partide ar fi: haideţi să discutăm din timp aceste reforme”, a afirmat Cristian Ghinea, conform sursei menţionate. 
 
Totodată, Cristian Ghinea a anunţat crearea unei organizaţii prin care va monitoriza implementarea PNRR. „Aştept cât mai mulţi oameni să ne scrie pe vreau@otaracaafara.eu. Acolo primim sugestii şi idei”, a precizat el. 
 
Miza PNRR şi ţintele importante pe care trebuie să le atingem, până în 2026 AICI!
 

Etichete
Comenteaza