Giurgiu vrea interpreţi pentru persoanele cu deficienţe de auz; descarcă proiectul de lege

Giurgiu vrea interpreţi pentru persoanele cu deficienţe de auz; descarcă proiectul de lege
Deputatul clujean Mircia Giurgiu vrea o lege prin care persoanele cu deficienţe de auz să poată beneficia de servicii de interpretariat. "Sunt necesare în instituţii publice,culturale, bănci, spitale, poliţie şi biserică", spune Giurgiu.

 

În Romania sunt aproximativ 25.000 de persoane cu deficiențe de auz şi fiecare dintre acestea are nevoie peste 120 de ore de interpretare pe an. "Numărul de interpreți în limbajul semnelor românești sau limbajul mimico-gestual este mic. Cauzele principale sunt costurile cursurilor de limbajul semnelor românești şi limbajul mimico-gestual care sunt acceptabile, dar nu își permit din cauza crizei economice, a veniturilor și a obligațiilor familiale, costurile de transport, cazare și masa pentru persoanele care nu sunt din localitatea în care se țin cursurile de limbajul semnelor românești / limbajul mimico-gestual", spune Giurgiu.

"Persoanele cu deficiențe de auz nu își permit să plătească un interpret și să-i asigure transportul, cazarea și masa din cauza veniturilor mici. Majoritatea persoanelor cu deficiențe de auz au studii medii ceea ce ridică o problemă în găsirea unui loc de muncă", adaugă el în expunerea de motive din proiectul de lege.

 

 

Etichete
Comenteaza