Grindeanu se distanţează de decizia privind graţierea faptelor de corupţie. Iohannis se declară "neplăcut surprins"

Grindeanu se distanţează de decizia privind graţierea faptelor de corupţie. Iohannis se declară
Premierul Sorin Grindeanu a scris pe pagina de Facebook că Executivul susţine legea graţierii în forma propusă, iar amendamentele de miercuri privind graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Guvernului.

"Am mai spus-o şi o repet: Guvernul susţine legea graţierii în forma propusă iniţial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la graţierea faptelor de corupţie, nu au susţinerea Executivului", a scris premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.

Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea graţierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influenţă vor fi graţiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil.

Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii nu vor susţine un amendament privind graţierea niciunei fapte de corupţie. O poziţie similară a avut şi reprezentantul USR, George Dircă. Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi "pentru" şi trei "împotrivă", respectiv cei din PNL, USR şi UDMR.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Suceava, că este neplăcut surprins de decizia din Comisia Juridică.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Suceava, că este neplăcut surprins de decizia din Comisia Juridică, după ce parlamentarii jurişti au introdus un amendament prin care se graţiază faptele de corupţie.

"Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuşi ceva despre evoluţia din comisie", a declarat Klaus Iohannis.

Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea graţierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influenţă vor fi graţiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil.

"Am propus-o (luarea de mită - n.r.) pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având în vedere că nu discutăm de recidivişti. E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiţi cei care au dus banii acasă. Şi trebuie pedepsiţi. Banii ăştia s-au dus în geci , în umbrele, pentru că aşa au funcţionat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria, neprihănite şi Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice", a spus Traian Băsescu.

Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii nu vor susţine un amendament privind graţierea niciunei fapte de corupţie. O poziţie similară a avut şi reprezentantul USR, George Dircă.

Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi "pentru" şi trei "împotrivă", respectiv cei din PNL, USR şi UDMR.

Reprezentanţii Ministerului Public şi ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) s-au exprimat împotriva introducerii condamnaţilor pentru fapte de corupţie în prevederile legii graţierii.

 

Comenteaza