Grindeanu: Vreau să fim conectați foarte bine la realitate; nu mă îmbăt cu aburii euforiei

Grindeanu: Vreau să fim conectați foarte bine la realitate; nu mă îmbăt cu aburii euforiei
Premierul Sorin Grindeanu spune că este optimist, având în vedere creșterea economică înregistrată de România, precizând însă că ''nu se îmbată cu aburii euforiei'' și vrea ca Executivul să rămână conectat foarte bine la realitate.

În interviul acordat miercuri AGERPRES, șeful Executivului afirmă că prima rectificare bugetară din acest an va avea loc în luna august. El consideră că, deși unii și-ar dori ''un cutremur la Palatul Victoria'', Guvernul este ''extrem de stabil'', are susținerea PSD și a Coaliției.

Grindeanu vorbește despre relația cu președintele Klaus Iohannis, despre ce și-ar dori de la Opoziție, dar și despre o serie de acte normative adoptate în Parlament, precum cele referitoare la DGPI și tarifele RCA.

AGERPRES: Domnule prim-ministru, INS a anunțat că economia României a crescut. Comisia Europeană însă și-a revizuit în scădere estimările referitoare la creșterea economiei românești. De ce apar aceste discrepanțe - între modul în care ne vede Comisia Europeană și modul în care ne vedem noi înșine?

Sorin Grindeanu: Singurul organism abilitat la noi în țară să facă prognoze, și de data aceasta nu vorbim de prognoze, ci de date reale după primele luni ale anului, singura instituție este Comisia Națională de Prognoză și, vă repet, și INS de data aceasta, care lucrează cu date reale, cu tot ceea ce înseamnă venituri, creșteri economice, venituri în plus pentru populație, încasări, toate lucrurile, toți indicatorii pe care dumneavoastră îi cunoașteți au spus că avem această creștere de 5,7% - cea mai mare creșterea din Uniunea Europeană. Ceea ce sau s-a vorbit la începutul anului, s-a vorbit despre prognoze și la fel ceea ce spuneți dumneavoastră este o prognoză. Ceea ce este real, în schimb, este ceea ce a dat INS-ul și anume 5,7% creștere economică. Este un lucru bun, este un lucru care ne bucură, dar în niciun caz nu suntem neatenți în continuare, suntem extrem de conștienți de faptul că trebuie să aplicăm în continuare măsurile pe care le avem de adoptat. Toate aceste lucruri să știți că înseamnă plus pentru fiecare cetățean, fie că vorbim de venituri mai mari în buzunarul fiecărui român, fie că vorbim de peste 100.000 de locuri de muncă de la începutul anului și până acum, ceea ce iarăși înseamnă lucruri bune, ca să vă dau doar două exemple.

AGERPRES: Dar de unde vine această creștere pe care a anunțat-o INS?

Sorin Grindeanu: Ca urmare a tuturor măsurilor pe care le-am aplicat de la începutul anului și până acum, fie că vorbim de măsuri de relaxare fiscală, pe care le cunoașteți, ceea ce a dus la un mediu de afaceri prietenos, poate cel mai prietenos din Europa în momentul acesta, fie că vorbim de un consum mai mare datorat veniturilor mai mari pe care le au românii, venituri care vin nu doar din salarii, ci și din pensii. Pot să vă spun că salariul mediu pe economie, comparativ cu anul trecut, a crescut cu aproximativ 16%. Suntem aproape la 3.200 de lei. 16% mai mult față de anul trecut, iarăși eu cred că este un lucru care să ne bucure și care întărește ce am spus la începutul anului, și anume că toate aceste măsuri vor duce la creștere economică, la ceea ce am prezentat până la urmă în Parlament și când am vorbit de bugetul pe anul 2017. Așa cum dumneavoastră știți, pe datele date de Comisia Națională de Prognoză noi ne-am propus o creștere de 5,2. Iată, după primele luni avem 5,7.

 

Comenteaza