Gripa aviară se apropie de granițele țării. Buda: "Instituțiile statului nu iau nicio măsură"

Gripa aviară se apropie de granițele țării. Buda: "Instituțiile statului nu iau nicio măsură"
| Foto: Diana Cîmpean

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda îi cere ministrului agriculturii, Petre Daea să ia cât mai repede măsuri de prevenire a gripei aviare, după ce un focar a izbucnit într-o fermă din Bulgaria.

O nouă amenințare pândește granițele României: un focar al virusului gripei aviare a fost semnalat la o fermă din apropierea oraşului Plovdiv din sudul Bulgariei. Daniel Buda avertizează că, în lipsa unor măsuri de prevenție a răspândirii virusului pe teritoriul țării, am putea retrăi un scenariu asemănător cu cazul pestei porcine:

"Îi solicit public domnului Daea să ne comunice care au fost măsurile luate în vederea prevenirii răspândirii gripei aviare. Este o boală la fel de periculoasă ca și pesta porcină africană, o avem în Bulgaria de câteva zile și nu am văzut niciun comunicat din partea unei instituții oficiale a statutlui, care să vină să spună ce este de făcut într-o astfel de situație, care sunt măsurile de securitate sau de biosecuritate care trebuie să fie luate. Nu există niciun fel de atenționare sau de informare a publicului, așa cum nu a existat nici în zona pestei porcine", a declarat Daniel Buda, duminică la Cluj.

Europarlamentarul a subliniat că răspândirea gripei aviare în teritoriul României ar afecta grav siguranța alimentară a românilor, de vină fiind instituțiile statului care nu acționează responsabil:

"Instituțiile statului trebuie să reacționeze în așa manieră încât să prevină răspândirea acestor molime. Discutăm astăzi de un atentat la siguranța alimentară a românilor, prin această incapacitate a instituțiilor statului de a acționa responsabil. Cât de bine era ca domnul ministru să ia măsurile de precauție în cazul pestei porcine și banii cu care au fost despăgubiți fermierii să fie investiți în infractructură, nu să stea îngropați în pământ", a conchis politicianul.

Bulgaria a raportat un focar al virusului gripei aviare la o fermă din apropierea oraşului Plovdiv din sudul ţării, a declarat vineri Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Datorită virusului, aflat într-o fermă din satul Manolsko Konare, în apropierea celui de-al doilea mare oraş din Bulgaria, toate păsările de la fermă vor fi sacrificate, a spus agenţia fără a dezvălui numărul acestora.

Nu a fost însă anunţat numărul păsărilor care urmează să fie sacrificate.

"Au fost înfiinţate o zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de observaţie de 10 km în jurul fermei", a declarat agenţia, adăugând a fost impusă măsura interzicerii comerţului şi circulaţiei păsărilor domestice, sălbatice şi a altor păsări, precum şi comerţul cu ouă.

Agenţia a transmis, de asemenea, că a fost impusă măsura interzicerii comerţului şi circulaţiei păsărilor domestice, sălbatice şi a altor păsări, precum şi comerţul cu ouă.

Comenteaza