Gurzău e în topul chiulangiilor. Un ales clujean rezolvă problemele altor judeţe

Gurzău e în topul chiulangiilor. Un ales clujean rezolvă problemele altor judeţe
Adrian Gurzău e în topul chiulangiilor de la serviciu, în vreme ce Cornel Itu şi Radu Zlati au prezenţe de peste 90% la voturile finale. "Paraşutatul" lui Crin Antonescu la Cluj, Radu Zlati, a fost preocupat să rezolve problemele altor judeţe sau ale românilor din diaspora şi mai puţin interesat de problemele clujenilor.

Deputatul independent Adrian Gurzău este membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi pentru petiţii, al grupului de prietenie cu Coreea de Sud şi preşedinte al grupului de prietenie cu Venezuela. Despărţirea de PDL (partidul sub sigla căruia a fost ales) pare să-i fi tăiat lui Gurzău apetitul pentru munca din parlament. Dacă în primul an al noului său mandat a semnat 14 iniţiative legislative, în prima jumătate a acestui an, a semnat una singură şi aceea, de grup. Dar mai cu seamă, dacă în 2013 a bombardat membrii guvernului cu 166 de întrebări şi interpelări, în anul în curs a considerat că nu mai e cazul să-i deranjeze nici măcar cu o întrebare.

În 2014 Gurzău pare să-şi fi canalizat energia spre cea mai electorală dintre activităţile parlamentare, declaraţiile politice, citind 26 de asemenea „compuneri", câte două pe şedinţă, în 27 mai reuşind performanţa de a citi nu mai puţin de patru declaraţii politice în aceeaşi şedinţă. Printre subiectele abordate au figurat eşuarea privatizării Oltchim, partidul extremist maghiar Jobbik, faptul că „în sfârşit s-a făcut dreptate în fotbal", odată cu celebrele condamnări în grup, „transformarea FMI în agent electoral" sau valuri de ironii la adresa premierului Victor Ponta. În plus, Gurzău este şi chiulangiul-şef între parlamentarii clujeni, absentând la mai mult de jumătate dintre voturile date în plen. A fost prezent la doar 31,57% dintre voturi, prezenţa sa la voturile finale ajungând abia la 42,29% de la începutul mandatului.

Deputatul liberal paraşutat la Cluj Radu Zlati este membru al comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, al grupurilor de prietenie cu Argentina, Japonia şi Georgia şi este preşedinte al grupului de prietenie cu Republica Socialistă Vietnam. În prima jumătate a actualului an parlamentar, a semnat 11 proiecte legislative, toate de grup, una dintre acestea vizând declararea a două sate din judeţul Bihor drept localităţi-martir. În 2014 a citit 13 declaraţii politice, solicitând, printre altele, reintroducerea coroanei pe stema României, indemnizaţii mai mari pentru primari sau reînfiinţarea Institutului de Gastroeneterologie şi Hepatologie (IGH) Iaşi.

Fostul coleg de facultate al lui Crin Antonescu a trimis membrilor guvernului doar două întrebări, niciuna neavând vreo legătură cu judeţul care l-a făcut parlamentar. O întrebare se referă la acelaşi IGH din Iaşi, în vreme ce, prin intermediul celei de a doua, îşi manifestă grija pentru românii din diaspora. În schimb, Zlati a fost printre cei mai conştiincioşi parlamentari, fiind prezent la 87,21% din voturi, participând la 91,04% din voturile finale.

Deputatul PSD Cornel Itu este vicelider al grupului social-democrat din Camera inferioară, secretar al comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Iniţiativa Central-Europeană - Dimensiunea Parlamentară, şi al grupurilor de prietenie cu Italia şi Macedonia şi preşedinte al grupului de prietenie cu Mexic. El a semnat 17 iniţiative legislative de grup, preocupat fiind, printre altele, de drepturile de hrană ale angajaţilor ministerelor Apărării şi Internelor, de castrarea chimică a pedofililor, de jocurile de noroc sau de dreptul de vot al reprezentanţilor elevilor în consiliile de administraţie ale şcolilor.

În cursul acestui an, şi-a văzut transformate în lege două proiecte semnate cu grupul, privind reglementarea activităţii de voluntariat şi titrarea emisiunilor TV de ştiri pentru persoanele fără auz. Anul trecut a mai fost adoptată şi promulgată o iniţiativă legislativă semnată de Itu, ce reglementează activitatea de zilier. A trimis membrilor guvernului şapte întrebări şi interpelări şi a citit 12 declaraţii politice, unele bătându-se cap în cap. Spre exemplu, dacă într-o declaraţie omagia NATO şi „sentimentul de siguranţă" oferit de această alianţă militară, în alta se întreba „Unde era Uncle Sam când ne călca în picioare Mama Rusie?". Itu este cel mai disciplinat parlamentar clujean, fiind prezent la 91,96% din voturi (97,41% la voturile finale).

 

Comenteaza