Guvernul a decis desecretizarea SIPA. Cine va inventaria documentele

Guvernul a decis desecretizarea SIPA. Cine va inventaria documentele
Ministerul Justiţiei a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens, Toader precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, comisia care va fi desemnată, va analiza documentele pe parcursul a trei ani.

"Pe parcursul celor trei ani de zile veţi avea acces la informaţiile de interes public, vom respecta dreptul la viaţă privată, vom sesiza Ministerul Public unde e cazul, vom transfera la arhivele naţionale unde e cazul, vom da la ANP documentele justificative pentru vechimea în muncă. Personal, doresc ca la trei ani de zile de la începrea activităţii, acolo să fie un spaţiu gol pe care să scrie pe uşă <<Aici a fost arhiva SIPA>>", a declarat Tudorel Toader după adoptarea hotărârii de Guvern, relatează Mediafax.

La arhiva SIPA va avea acces o comisie formata din cinci membri certificati ORNISS: doi membri ai Ministerului Justitiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului si unul al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Referitor la criticile aduse la preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, care susţinea că nu au fost consultaţi magistraţii şi că proiectul de hotărâre privind desecretizarea arhivei nu a fost în dezbatere publică, ministrul Justiţiei a precizat că este în dezbatere încă din luna iulie a anului trecut.

"Problema transparenţei decizionale este îndeplinită cu mult peste cerinţele minimale pe care le prevăd cerinţele legale. În legătură cu acest proiect de hotărâre de guvern desecretizarea şi-au exprimat punctele de vedere CSM, Ministerul Justiţiei, Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România. Cred că afirmaţiile publice referitoare la lipsa de transparenţă sunt în mod evident lipsite de fundament", a mai spus Toader.

 

Comenteaza