Guvernul Grindeanu a fost demis. MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi

Guvernul Grindeanu a fost demis. MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE: Din numărul total de senatori şi deputaţi - 464 au fost prezenţi în plen 329. Potrivit anunţului oficial: Din 251 voturi exprimate, 0 voturi anulate, voturi valabil exprimate 251 din care voturi pentru adoptarea motiunii 241 şi 10 împotrivă. Tăriceanu: Motiunea de cenzură fiind adoptată potrivit art 113 din Constitutie, guvernul este demis.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE: Mircea Drăghici, parlamentar PSD, a declarat imediat după terminarea votului: 240 de voturi au fost pentru moţiunea de cenzură, ceea ce înseamnă că aceasta a trecut. Moţiunea avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece. Au fost 10 voturi împotrivă.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 13.30 248 de parlamentari au votat miercuri la moţiunea de cenzură depusă de PSD şi ALDE împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu, fiind astfel îndeplinit cvorumul minim pentru ca procedura să fie validă. Au absentat sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi.

Doar parlamentarii PSD, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale şi-au exprimat votul la moţiunea de cenzură. PNL şi USR au stat în plen, dar nu au votat, în vreme ce senatorii şi deputaţii UDMR şi PMP nu au fost nici măcar prezenţi.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie de voturile favorabile a minimum 233 de parlamentari. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari.

UPDATE 12:40 A început votul moţiunii de cenzură

UPDATE 12.35 Grindeanu, la finalul dezbaterilor:

- Am urmărit foarte atent discusul d-lui Dragnea, mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim-ministru nu are nicio şansă să-şi exercite funcţia de prim-ministru.

-Am auzit acuze şi insinuări, domnul Simon are gura mare pentru că i s-a propus functia de ministru. Singurule lucruri clare sunt promisiunile făcute de d-l Drganea mie si lui Ponta în ultimele zile

- Ce lupta a avut cu sistemul d-l Dragnea în afară de oug 13, a mângaiat cineva ghipsul sistemului ca sa scape de dosare, nu am negociat cu absolut nimeni si mai ales nu am intrat in negocieri care erau impotriva intereseului national al României, nu are legatura cu PSD sau Alde, este vorba de interesul României.

- Aici în sală sunt cel puţin cinci prim-minişltri, asta aţi discutat în ultimele zile. Sper să se încheie cu bine această aventură şi PSD să rămână la Guvernare.

 

 

UPDATE 12.30 Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritilor naţionale:

- Nu este războiul nostru, nu l-am pornit noi, reacţia noastră firească a fost să nu participăm la vot, dar ar fi insemnat automat că neparticiparea ar fi fost pentru una dintre tabere

- Vom vota fiecare cum crede de cuviinţă fără ca nimeni, nici măcar eu să ştie cum va vota celalat. Este singura cale de a trece dincolo de baricadele cerute dincolo de noi, noi nu negociem nimic, nu ne interesează acest timp de război.

UPDATE 12:20 Varujan Vosganian, ALDE

- S-a spus ca aceasta dorinta de a schimba guvernul, retragerea sprijinului politic pt dl Grindenau, este rezultatul unor capricii personale, ca elanul, volubilitatea si puterea de convingere a domnului Grindeanu il vor transforma pe dl Grindeanu intr-un protagonist al evolutiei politicii.

- S-a spus ca e bizar ca o coalitie majoritara doreste sa schimbe guvernul si sa depuna o motiune de cenzura importiva propriului guvern. Este ciudat ca opozitia nu doreste sa voteze aceasta motiune.

- Noi traim astazi in Romania intr-o stare de imponderabilitate morala.

- Noi avem nevoie in guvernde un interlocutor. Cand in locul premierului vorbesc ministrii, inseamna ca mecanismul de functionare al guvernului e o maladie.

- Domnule Liviu Dragnea, eu zic sa nu fiti asa de suparat pe PRU. Bucurati-va ca asta v-a dat sansa sa colaborati cu ALDE in guvernare si ca sa vedeti ca ALDE e o mare sansa pentru aceasta colaitie, va incredintez ca toti parlamentarii ALDE sunt in sala si vor vota aceasta motiune de cenzura.

UPDATE 12:15 Dan Barna, USR

- USR nu va participa la motiunea de cenzura.

- Consideram ca ceea se intampla astazi in Parlamentul Romaniei este o reglare de conturi. Tinem minte acele imagini in care Tariceanu si Dragnea il duceau de manuta pe dl Grindeanu.

- Consideram ca trebuie sa isi asume singuri acest esec in aceeasi masura cu Sorin Grindeanu.

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE, ora 12.10Raluca Turcan, PNL:

- Rar a fost mai clara disponibilitatea omenilor politici de a negocia niste lucruri nenegociabile.

- Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD. O cer dl Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu pentru a pune o alta garnitura de lideri obedienti si servili, mai obedienti decat cei pe care ei insisi i-au pus in guvernul Grindeanu.

- Domnilor Dragnea si Tariceanu, spuneti in motiunea voastra de cenzura ca acest guvern este incompetent. Nu sunt ministrii pusi de dvs? Dl Grindeanu nu este totusi premierul PSD si ALDE pus de dvs?

- Noi, PNL am mai spus-o. Trebuie sa ne uitam la Teleorman daca vrem sa vedem ce poate da bun Romaniei dl Dragnea. Saracia acestui judet este legata direct de numele dlui Liviu Dragnea.

- Orice implicare a lui Liviu Dragnea in procesul de guvernare este toxica, indiferent de votul la motiunea de astazi.

- Dvs, dle Grindeanu, ati sugerat ca dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceti un bine si clarificati aceste lucruri de la tribuna Parlamentului. Acesta este momentul sa aratati ca nu ati fost complice la OUG 13, la atacurile sau santajele la adresa institutiilor statului. Mi-e greu sa cred ca veti avea curajul sa spuneti lucrurile acestea aici.

Domnilor Dragnea, Tariceanu, Grindeanu, Ponta, din cauza dvs Romania nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reusit dl Klaus Iohannis distrugeti dvs, piromanii de la PSD.

UPDATE, ora 12.00 Cele mai importante declaraţii ale lui Liviu Dragnea:

- Astazi nu e o zi fericita pentru mine mai ales dupa ce l-am ascultat pe dl Sorin Grindeanu. N-am dorit sa ajungem vreodata aici.

- Cu toata incarcatura zilei de azi, cu toate discutiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea motiuni înseamna continuarea guvernării PSD+ALDE asa cum au vrut romanii in decembrie

- Au fost crititicate deciziile statutare ale celor două partide care formeaza majoritatea in Parlament. Nu a fost totul in regula. Premierul si guvernul caruia i-am incredintat impreuna cel mai ambitios program de guvernare dupa 89.

- Pt noi binisorul nu este de ajuns. Nici ritmul, determinarea si energia premierului nu au fost asa cum am sperat si cum ne-am angajat cu totii.

- Am preferat sa luam aceasta decizie grea pentru a pune lucrurile la punct. Nu se astepta nimeni ca fostul nostru coleg sa reactioneze cu atata indaratnicie si rea credinta.

- Nu cred ca exista un membru cinstit si onest care sa oscileze intre interesul unui grup privat si interesul unei tari. Iata-ne aici, suntem cel mai mare si sustinut partid din Romania si asta deranjeaza in ultimii 20 de ani

- Esecurile repetate au avut niste cauze, cele mai importante fiind tradarea si interventia brutala si continua a unui sistem care nu se poate impaca cu ideea ca Romania este si trebuie sa fie o tara democratica.

- Aliantele daunatoare care au erodat increderea romanilor. Noi toti am hotarat ca nu vom repeta esecurile trecutului. Am decis impreuna ca nu vom mai intra in jocuri politice complicate si obscure. Am renuntat la alianta toxica cu UNPR. Am decis ca vom urma o directie clara si ca vom merge inainte pe cont propriu. Am castigat alegerile de anul trecut cu cel mai important scor obtinut din 1992 pt ca am iesit de sub marasmul intelegrilor facute sub masa, iar romanii au simtit asta.

- Guvernarea PSD din 2012-2015 a fost foarte buna. Din pacate ea nu scuza greselile politice ulterioare care au costat partidul ceea ce castigase.

- Azi, cei care au confiscat sau vor sa confiste rezultatul acestor alegeri si care s-au incuiat pe dinauntru in cladirea guvernului spun ca Liviu Dragnea este prea autoritar. Sunt autoritat poate pt ca am spus ca trebuie sa separam politica de servicii? Pentru ca am cerut ca trebuie sa redam justitiei independenta?

Nu putem sa ne prefacem ca ce s-a intamplat luni si marti cu 3 colegi de-ai nostri reprezinta o coincidenta.

UPDATE, ora 11.45 Declaraţii Sorin Grindeanu

- La nici 6 luni de la acel moment aflu brusc ca guvernul nu prea-si face treaba, ca ministrii sunt buni dar nu prea, ca tara desi are performanta economica buna nu e brusc in Vest.

Era cu atat mai ciudat cu cat pana in ultima clipa, undeva la sfarsitul lunii mai, dl Liviu Dragnea spunea: Va multumesc toate ministerele. Si in acelasi timp auzeam tot de acolo ca trebuie s afacem o analiza aprofundata, temeinica.

O parte dintre colegii ministri au venit si mi-au spus ca resimt aceasta presiune si ca oamenii din tara nu mai stiu ce sa creada. INS si Eurostat spuneau ca toate mergeau foarte bine.

In decembrie 2016 chiar si dupa ce PSD a castigat alegerile cu un scor istroic, urmaream cu totii cu sufletul la gura cum klaus Iohannis conform Constitutiei numeste sau nu un premier de la PSD. Prima optiune de la PSD, dna Sevil Shhaideh a fost respinsa. Acest lucru a furat 2 saptamani timp in care Ro a stat fara buget si in incertitudine.

In ian 2017, Liviu Dragnea m-a rugat sa accept functia de premier si stiti cativa dintre colegi care sunt aici in fata au spus nu. (...) Aveam niste planuri clare, iar familia mea sta in Timisoara, dupa care prietenii mei din PSD, colegii mei, ati insistat ca ar fi bine sa accept pt stabilitatea Romaniei, pt PSD, ca am experienta in amdinistratia locala, ca sunt un om onest si muncitor, ca sunt banatean si isi vede de treaba. Si am spus da. Liviu Dragnea mi-a promis ca este prietenul meu, ca ma va sustine, ca facem un guvern din ministri competenti pe care partidul ii sustine... si am acceptat guvernul propus de Liviu Dragnea.

Ma intreb oare cine i-a impins sa faca toate aceste lucruri. Pacat. Am luat decizia sa nu demisionez pentru ca faceam doua greseli uriase. A fost o decizie si este o decizie grea, extrem de grea, dar am convingerea ca derularea ulterioara a evenimentelor imi vor da dreptate. Nu am demisionat pt ca PSD risca sa piarda guvernarea si sa ajunga iarasi la decizia dlui presedinte Klaus Iohannis.

Presedintele va spune nu si atunci am pierdut guvernarea si odata cu ea munca sutelor de mii de membri. Cine le garanteaza ca daca aceată motiune de autocenzura va trece va numi premier de la PSD. Am vrut sa aud acest lucru de la dl Liviu Dragnea ca ne da garantii. Si nu ne-a dat.

Nu mi-am dat demisia pt ca am considerat ca Romania se afla la o rascruce. neputeam intoarce la epoca de dinainte de 89 sau sa ne aparam fara frica viitorul nostru si al copiilor nostri. Nu ma cred salvator.

În PSD voce ratiunii a avut de câştigat si motiunea nu a trecut.

Mi-as fi dorit ca astazi sa fi vorbit de cu totul alte lucruri, sa fi invitat opozuitia sa ne critice politicile publice, proiectele din programul de guvernare, nu sa ne certam unii cu altii in interiorul aceluiasi partid,

Imi cer scuze ca trecem prin asta. Romania traverseaza o perioada plina de oportunitati.

UPDATE, ora 11.30: Liderul senatorilor PSD Mihai Fifor citeşte moţiunea în Plen.

A început dezbaterea asupra moţiunii de cenzură "Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor". UDMR a anunţat că nu participă la vot. În sală sunt prezenţi 385 de parlamentari. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 233 de voturi. Votul va fi secret cu bile.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles "corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale", menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de "Guvernul" Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre "un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României".

Şedinţa plenului reunit este condusă de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În banca Guvernului se află doar Sorin Grindeanu, Victor Ponta şi Augustin Jianu. Parlamentarii liberali au venit cu afişe pe care scrie "Ruşine PSD".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Social democraţii şi reprezentanţii ALDE spun că au majoritate fără niciun fel de emoţie.

"Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf şi îndesat o majoritate necesară ca moţiunea să treacă. (...) Am făcut şi socoteala inversă. Ştim şi care sunt care sunt cei care vor vota împotriva moţiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă", a venit răspunsul, cu o zi înainte de vot, din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Cei care puteau să joace un rol decisiv, aleşii UDMR, nu vor fi în sală la votul moţiunii. Toate negocierile au picat odată cu retragerea proiectelor din dezbatere, în cursul zilei de marţi.

Rând pe rând, proiecte ce vizau comunitatea maghiară prin alocarea de fonduri, numirea zilei de 15 martie, Ziua Comunităţii Maghiare sau pragul necesar pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice, au fost retrase din dezbatere. Iar odată cu ele a plecat şi posibila susţinere din partea UDMR.

Rămaşi fără UDMR-işti şi cu ameninţarea că tabăra Grindeanu va atrage de partea sa parlamentari PSD, social democraţii păreau că sunt la limită în ceea ce priveşte majoritatea. Liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, spune însă că "niciodată nu am avut calculele făcute şi cu UDMR".

Ceea ce înseamnă că de joi PSD poate forma un nou Guvern.

Potrivit unor surse, există deja o listă a PSD cu cine va face parte din viitorul Executiv, iar în locul lui Sorin Grindeanu ar ajunge prim vice-guvernatorul BNR, Florin Georgescu. Printre cei care rămân pe funcţiile lor sunt: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb.

Şi Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale. La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare. Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

În momentul de faţă, puterea are o majoritate care depăşeşte cu 14 aleşi numărul necesar de voturi, 233, pentru ca moţiunea să treacă. Întrebat care este numărul disidenţilor din coaliţie, preşedintele Senatului a spus marţi că în jur de 16-17. Ar rămâne însă discuţiile cu aleşi din alte formaţiuni, despre care nu se ştie nimic sigur, dar care vor putea fi văzute la vot.

Victor Ponta, secretar general al Guvernului de la începerea crizei, susţine că nu sunt chiar atâţia, doar vreo 13, dar suficient cât să nu treacă moţiunea de cenzură, bazându-se probabil şi pe absenţe sau alte negocieri.

"Eu sunt convins că 13 voturi, cu siguranţă, nu vor fi. Ceea ce e foarte urât, ceea ce ilegal, ceea ce doreşte în PSD - nu poţi dă-ţi dai jos propriul guvern negociind la bucată. Nu ştiu să se negocieze la bucată, dar sper să nu se negocieze la bucată, că e oribil. Dar mai sunt 19 ore în care poate să fie găsită o soluţie", a declarat Victor Ponta.

Şi tabăra Grindeanu pare sigură pe victorie, în condiţiile în care şedinţa de Guvern programată pentru marţi a fost amânată după moţiune, în ziua de joi.

Moţiunea de cenzură nu va fi votată în mod sigur de cinci parlamentari PSD de Timiş:
deputatul Alfred Simonis
deputatul Bianca Gavriliţă
senatorul Eugen Dogariu
senatorul Adrian Diaconu
deputat Adrian Pau
Judeţuţ Caraş-Severin este reprezentat de trei deputaţi şi un senator PSD. Deputatul Ioan Mocioală, preşedintele PSD Caraş-Severin, nu a putut fi contactat, iar senatorul Ionuţ Chisăliţă, deputatul Luminiţa Jivan şi deputatul Ion Spânu au precizat doar că vor fi prezenţi în sală miercuri, fără a spune cum vor vota.

Din Iaşi se află, în Parlamentul României, nouă aleşi. Lor le-a cerut Mihai Chirica, suspendat din partid, să nu uite de promisiunea făcută în campania electorală şi că, dacă că Guvernul va pica, tot în Iaşi se vor întoarce. Filiala judeţeană, prin vocea liderului Maricel Popa, a anunţat că aleşii din Iaşi vor vota moţiunea de cenzură. Se pare însă că fostul lider a avut un cuvânt greu de spus.

" PSD nu are dreptul sa îl lase pe preşedintele Iohannis să ducă tara din nou spre un guvern de tehnocraţi, cel mai dezastruos din ultimii 30 de ani! Votul meu se duce spre continuarea programului de guvernare aşa cum a fost el propus şi votat. În democraţie nimeni nu are dreptul sa se tina cu dinţii de o funcţie, indiferent care este aceasta! PSD a suferit prea mult pana acum din cauza orgoliilor, guvernarea suferă din cauza orgoliilor", a declarat Silviu Macovei. Parlamentar PSD Iaşi.

Alţi doi aleşi sunt plecaţi din ţară şi nu au participat nici la discuţiile dintre parlamentarii din Iaşi de duminică seara. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu şi Vasile Câta. Rămân cinci parlamenari PSD care nu au anunţat cum vor vota.

Tot pe lista favorabilă lui Grindeanu se află deputatul Victor Ponta. Un alt nume vehiculat este cel al lui Daniel Constantin, exclus recent din ALDE şi care a fost văzut duminică dimineaţa la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu.
Alături de el ar putea veni şi alţi apropiaţi:
Damian Florea (demisionar din ALDE)
Eugen Durbaca (demisionar din ALDE)
Mircea Banias (demisionar din ALDE)
Sorin Câmpeanu (demisionar din ALDE)
Pe lista lui Grindeanu ar mai fi Alin Vacaru , parlamentar trimis în Legislativ de PSD Gorj. Acesta nu a semnat moţiunea de cenzură. Un alt nume vehiculat este cel al lui Şerban Nicolae, care a făcut un apel la colegii săi să poarte un dialog şi să nu mai caute duşmani în partid.

Eugen Teodorovici apare şi în tabăra lui Grindeanu, având în vedere apropierea de Victor Ponta. Pe acelaşi motiv ar mai fi Rovana Plumb, al cărei nume apare în ambele tabere.

UDMR, PMP şi USR au anuţat că nu vor fi în sală la votul pe moţiunea de cenzură, în timp ce aleşii PNL vor sta în bănci, dar nu vor vota.

Comenteaza