Guvernul nu va da OUG pentru modificarea Codului de procedură penală - surse

Guvernul nu va da OUG pentru modificarea Codului de procedură penală - surse
Guvernul nu va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură penală, au declarat surse guvernamentale, precizând că există o cutumă în acest sens că, dacă un proiect de lege se află în dezbaterea parlamentară, Executivul nu intervine prin OUG.

"Cât timp este un proiect de dezbatere pe aceeaşi tema în Parlament, există o cutumă - Guvernul nu dă OUG pe aceeaşi temă", au declarat surse guvernamentale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus, marţi, Comisie speciale, să înlocuiască, în Codul de pocedură penală, sintagmele dubiu rezonabil/suspiciune rezonabilă cu „probe temeinicie dincolo de orice dubiu", afirmând că Guvernul va emite OUG pentru transpunerea Directivei, dacă Parlamentul nu o face.

Cum justifică Tudorel Toader o eventuală OUG: Riscăm să intrăm în procedură de infrigement

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că, dacă România nu transpune Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie în termen, riscă o procedură de infrigement, precizând însă că speră ca Parlamentul să adopte proiectul de lege.

"Directivele trebuie transpuse la termen şi corect. Din păcate, uneori, nu se realizează acest proces. Dacă nu transpunem la termen, intrăm în procedură de infrigement. Cu privire la această directivă, există riscul pentru că termenul este aprilie 2018", a declarat, marţi, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că au fost cazuri în care Executivul a adoptat ordonanţe de urgenţă pentru a transpune o directivă europeană la termen şi a evita infrigementul. Ulterior, procedura adoptării unei ordonanţe de urgenţă a fost criticată la Curtea Constituţională, magistraţii CCR luând hotărârea, potrivit lui Toader, că se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru a transpune directiva respectivă la termen.

Tudorel Toader a mai spus că el speră, totuşi, ca Parlamentul să dea drumul proiectului de lege, acesta să fie ulterior promulgat, astfel încât să fie evitată procedura de infrigement.

 

 

Comenteaza