Guvernul pregăteşte terenul pentru anticipate. Orban: Trebuie reglementată situaţia

Guvernul pregăteşte terenul pentru anticipate. Orban: Trebuie reglementată situaţia
| Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate va reglementa situaţia în care se ajunge la alegeri palamentare anticipate, deoarece în România nu există o astfel de reglementare precisă.

 

„Există un astfel de proiect, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, a există această discuţie şi a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegeri anticipate, alegeri parlamentare anticipate. La ora actuală, în legislaţia din România, nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate, să ştie clar că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, din momentul dizolvării Parlamentului este de 90 de zile (60 de zile-n.r), că atare este necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete, în cazul alegerilor anticipate”, a spus Ludovic Orban, la un eveniment organizat la ASE.

Totodată, premierul a subliniat că Guvenrul nu poate da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, deoarece instituţia şi-a asumat deja răspunderea pentru această prevedere.

Potrivit surselor MEDIAFAX, Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Executivul ar lua această decizie deoarece în cazul demiterii prin moţiune de cenzură nu ar mai putea emite OUG pe această temă, fiind un Guvern interimar.

Astfel, ordonanţa de urgenţă stabileşte componenţa Birourilor Electorale Permanente, circumscripţiile electorale, dar şi alte aspecte organizatorice.

PSD vrea ca votul pe moţiunea de cenzură să aibă loc miercuri, ora 12:00. Calendarul va fi stabilit într-o şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, care va avea loc după şedinţa de Guvern.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
Comenteaza