Guvernul şi-a asumat descentralizarea

Guvernul şi-a asumat descentralizarea
PDL nu a asistat la angajarea răspunderii, pregăteşte o moţiune simplă şi ameninţă cu atacarea legii descentralizării la Curtea Constituţională.

În absenţa parlamentarilor PDL, care au părăsit sala de şedinţe, guvernul Ponta şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege al descentralizării. Democrat-liberalii spun că vor uza de toate armele pe care le au la dispoziţie împotriva a ceea ce ei numesc baronizarea României. De această dată, UDMR i-a lăsat în ofsaid şi susţine proiectul USL.

Potrivit noii legi, instituţiile deconcentrate de la ministerele Agriculturii, Sănătăţii, Mediului, Culturii, Sportului, precum şi cluburile şi bazele sportive, palatele copiilor şi taberele şcolare vor trece în subordinea consiliilor judeţene, ministerele care le-au avut până acum în gestiune urmând a distribui în teritoriu şi resursele financiare aferente. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, senatorul liberal Marius Nicoară, consideră că forma finală a legii e una bună, chiar dacă perfectibilă. „E o lege care a ieşit foarte greu, după multe discuţii şi dezbateri, într-o formă bună, zic eu, perfectibilă, dar pe parcurs se vor putea face reglajele necesare din mers. Dar e un proiect extrem de important şi de necesar României. Sigur, nu e o lege perfectă, dar eu nu cunosc vreo lege care să fie perfectă. PDL îşi face un titlu de glorie din a ataca acest proiect, dar le reamintesc că au promis să facă descentralizarea când erau la putere şi n-au făcut-o, iar acum, când USL o face cu adevărat, nu le convine şi ne bagă beţe în roate", a declarat Nicoară.

Urmaşul lui Nicoară în fruntea judeţului, actualul senator PDL Alin Tişe, are o cu totul altă părere. „Noi considerăm că e o lege neconstituţională şi, prin urmare, n-aveam de ce să asistăm la acest simulacru de descentralizare, la baronizarea României. Chiar acum lucrez la textul moţiunii care, dacă nu vom reuşi să adunăm numărul necesar de semnături pentru o moţiune de cenzură, va fi o moţiune simplă, care va provoca dezbateea parlamentară pe care a încercat s-o evite USL. Această lege încalcă legea cadru a descentralizării, nu duce decizia mai aproape de oameni, ci mai aproape de baroni şi noi, cei din PDL, nu putem fi părtaşi la acest demers. După moţiunea simplă va urma contestarea legii la Curtea Constituţională", a declarat Tişe. Senatorul democrat-liberal susţine că nu l-a surprins refuzul UDMR de a semna moţiunea PDL. „Nu mă surprinde gestul celor din UDMR, care au o înţelegere secretă cu PSD şi au îmbrăcat deja hăinuţele de sărbătoare pentru intrarea la guvernare în iarna aceasta sau cel târziu în prima parte a anului viitor. Sper să găsim, totuşi, parlamentari cu conţtiinţă, care să treacă peste ordinele de partid şi să semneze alături de noi pentru o moţiune de cenzură. Dacă nu, noi oricum avem deja semnăturile necesare pentru o moţiune simplă", a spus Tişe.

Şeful UDMR Cluj, Mate Andras Levente, spune că Uniunea nu putea semna împotriva unui proiect pentru care militează încă de la înfiinţare. „De 23 de ani UDMR doreşte descentralizarea, iar acum se face un mare pas înainte. Noi am fi dorit ca şi alte ministere, cum ar fi Ministerul de Interne, să se descentralizeze, dar pentru început suntem mulţumiţi, mai ales că un amendament privind resursele financiare ne-a fost acceptat. Oricum, şi dacă am fi fost de acord să semnăm moţiunea, tot n-ar fi ajuns semnăturile PDL, UDMR şi PPDD pentru o moţiune de cenzură", a explicat Mate.

Anunţata contestare a legii la Curtea Constituţională, coroborată cu reactivarea previzibilă a tuturor pârghiilor pe care preşedintele Traian Băsescu le are la îndemână pentru amânarea la maxim a promulgării, fac extrem de puţin probabilă transpunerea marii descentralizări în practică începând cu 1 ianuarie 2014, aşa cum au anunţat guvernanţii că îşi doresc.

Descentralizarea va conferi mai multă autoritate aleşilor locali şi va rupe definitiv România de trecutul centralist comunist, în pofida "gândirii mioape a propagandei băsiste", a afirmat premierul Ponta, adăugând că, la transferul de atribuţii, s-a luptat cu "armate de funcţionari" din ministere. El a afirmat, în discursul susţinut în plenul Parlamentului, că toate partidele de după 1989 s-au pronunţat în favoarea descentralizării, care conferă aleşilor locali mai multă autoritate, fapt specific unui stat modern, motiv pentru care nu înţelege opoziţia, chiar şi politicianistă a PDL, o formaţiune denumită înainte "partidul primarilor", dar privit acum ca "partidul antiprimarilor".

În opinia premierului, procesul descentralizării, pentru care Guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea în Parlament, rupe definitiv România de trecutul centralist al statului comunist.
"A existat o mare reticenţă faţă de ideea de descentralizare, apărută din aparatul birocratic din ministere. Au fost bătălii importante cu armatele de funcţionari din ministere care, evident, nu vor să dea nimic din puterile pe care le au", a spus Ponta.

"El a mai afirmat că "propaganda băsistă" care insistă ca aleşii locali să nu primească mai julte atribuţii are o gândire "comunistă şi mioapă", care nu poate fi acceptată.

 

Comenteaza