Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru localele în două tururi. Orban: PSD poate „băga” 10 moţiuni de cenzură

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru localele în două tururi. Orban: PSD poate „băga” 10 moţiuni de cenzură

Guvernul şi-a angajat, miercuri, răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunțat că joi va depune o moţiune de cenzură.

Guvernul şi-a angajat miercuri răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, într-o şedinţă care a durat mai puţin de 30 de minute, în care premierul Ludovic Orban a prezentat argumentele Executivului şi atacat dur PSD, pe fondul vociferărilor parlamentarilor social-democraţi. Orban a întrebat PSD de ce doreşte să depună moţiune de cenzură şi dacă nu cumva se teme că primarii social-democraţi nu vor mai obţine un nou mandat. Anterior, el a argumentat decizia Guvernului de promovare a acestei legi prin dorinţa de a permite cetăţenilor să-şi aleagă primarii printr-un sistem care să confere legitimitate celor aleşi - 50 la sută plus 1 dintre alegătorii prezenţi la urne. El a mai afirmat că legea existentă în 1992 era mai aproape de exigenţele democratice, scrie news.ro.

„Am văzut că PSD a anunţat că depune o moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele acestei moţiuni. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016, în care trebuie să ştiţi, domnilor parlamentari care nu ştiţi, peste 1500 din primarii care au câştigat alegerile au fost aleşi cu 50% plus1. Păi, voi ar trebui să susţineţi acest sistem de alegere”, a spus premierul Ludovic Orban, miercuri, în cadrul discursului de la şedinţa asumării pe legea electorală. (...) Poate vă e frică că aceşti primari nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale, că au fost afectaţi de guvernarea dezastruoasă pe care le-aţi adus-o ca o năpastă peste capul românilor, că nu mai au capacitatea să ia 50% plus unu, deşi aţi pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat, fie din fonduri de rezervă a Guvernului, fie din PNDL distribuit pe bani frumoşi, fie prin toate avcile de muls, reuşind să inventaţi până şi cum să finanţaţi comunităţi PSD fără să aveţi bani de la buget, prin celebrul FDI”, a argumentat el.

Premierul a mai spus că PSD poate „băga” 10 moţiuni de cenzură, fiindcă nu le schimbă liberalilor „punctul de vedere şi nici al celor peste 82% dintre cetăţenii români care vor alegeri democratice, care doresc să aibă primari reprezentativi, legitimi, iar asta nu se poate realzia decât când 50% plus unu decide”.

Comenteaza