Guvernul transmite Parlamentului un program politic actualizat, pentru angajarea răspunderii

Guvernul transmite Parlamentului un program politic actualizat, pentru angajarea răspunderii
Guvernul va transmite Parlamentului, imediat după învestirea noilor miniştri, un program politic care va actualiza programul de guvernare, pentru care îşi va angaja răspunderea, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că este vorba de un program politic şi că procedura va avea loc în baza articolului 114 din Constituţie.

"Noul Guvern va adopta şi va transmite către Parlament un program politic, care să actualizeze programul de guvernare în sensul în care anumiţi termeni să nu mai apară sau să fie înlocuiţi, în funcţie de noua compoziţie politică aprobată de către Parlament", a spus Ponta.

Premierul a apreciat că, astfel, obiectul sesizării la Curtea Constituţională dispare, iar Guvernul îşi poate desfăşura activitatea în stabilitate începând de joi, când este programată şedinţa noului Cabinet, iar săptămâna viitoare vor fi prezentate Parlamentului aceste actualizări ale programului de guvernare, putând fi depusă şi moţiune de cenzură.

"Este un acord politic care soluţionează această etapă a conflictelor constituţionale între Preşedinte, Parlament şi Guvern", a conchis Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă îşi angajează răspunderea pentru acest nou program de guvernare, Ponta a răspuns: "Am zis eu program de guvernare? Uitaţi-vă în Constituţie, articolul 114, nu vorbeşte de program de guvernare".

Articolul respectiv prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Etichete
Comenteaza