Guvernul va porni o campanie: Românii din Diaspora ar trebui să voteze prin corespondenţă

Guvernul va porni o campanie: Românii din Diaspora ar trebui să voteze prin corespondenţă

Românii din Diaspora au o lună în plus, faţă de anul trecut, pentru votul prin corespondenţă

Pandemia dă peste cap votul la parlamentare din Diaspora. Autoritatea Electorală Permanentă a modificat regulile. Românii din străinătate au la dispoziţie o lună în plus pentru votul prin corespondenţă. Preşedintele AEP, Mituleţu Buică, a anunţat că unele ţări UE, dar şi  din afara spaţiului european, nu vor permite organizarea secţiilor de votare pentru România. În Marea Britanie sau Belgia, spre exemplu, acolo unde numărul de persoane care pot participa la un eveniment public trebuie limitat.

Orban spune că Guvernul lui va porni o campanie pentru a-i îndemna pe români să voteze prin corespondenţă. Ilie Socoliuc locuieşte în Spania şi a fost în comisia electorală în ultimii doi ani. Anul acesta, încă nu ştie cum se va proceda.

Peste 7.000 de alegători din străinătate s-au înscris, deja, pentru a vota prin corespondenţă.

„Vom face o campanie în acest sens. Să îi informăm pe românii din Diasporă privitor la votul prin corespondenţă, mai ales în ţările unde există riscul de a nu se permite organizarea secţiilor de votare, să informă toţi românii din ţările respective că modalitatea cea mai sigură de exprimare a voturilor e votul prin corespondenţă”, spune premierul Ludovic Orban.

„Abia s-a votat să fie două zile şi aşteptăm detaliile, câte secţii vor fi concret în Alcala De Hanares, dacă vor rămâne trei, dacă vor fi reduse la două”, povesteşte Ilie Socoliuc, român din Spania care a fost în comisia electorală la ultimele doua alegeri.

Diaspora în:

Italia - 1.2 milioane
Germania - 965.000
Spania - 665.598
SUA - 478.278
Marea Britanie - 434.000
Franţa - 118.400
Belgia - 92.746

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Etichete
Comenteaza