Hărdău a câştigat prima rundă, dar „meciul" cu Papahagi continuă la Bucureşti

Hărdău a câştigat prima rundă, dar „meciul
Ţintarul candidaturilor propus de PDL Cluj conducerii centrale îl mută pe omul FCD pe alt colegiu. Papahagi refuză. Intervine „artileria grea".

Potrivit unor surse din conducerea organizaţiei judeţene a PDL, democrat-liberalii clujeni încearcă să-şi apere propriul om. L-au pus pe Mihail Hărdău candidat în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, iar pe „intrusul" Adrian Papahagi l-au mutat pe Colegiul 2 pentru Senat, considerat neeligibil. Vicepreşedintele FCD refuză, însă, această rocadă. În luptă se pare că s-au implicat inclusiv Traian Băsescu şi Vasile Blaga. PNŢCD l-ar putea readuce în arena politică pe preotul Ioan Roman.

„Într-adevăr, asta încercăm, să rămână domnul Hărdău pe Colegiul 1 pentru deputaţi şi să-i dăm lui Papahagi Colegiul 2 pentru senatori. Problema e că Papahagi nici nu vrea să audă. Să vedem ce se va decide la Bucureşti", au declarat sursele menţionate. Potrivit altor surse apropiate conducerii PDL Cluj, în cursul zilei de ieri, acest subiect a generat mai multe convorbiri telefonice în care, la capătul clujean al firului s-au aflat Emil Boc şi Daniel Buda, iar la celălalt capăt, din Bucureşti, al firului erau Traian Băsescu şi Vasile Blaga.

„Nu pot nici confirma, nici infirma varianta acestei rocade a colegiilor. Vă pot spune un singur lucru: în termenul prevăzut de statut, eu mi-am exprimat intenţia de a candida. Am trimis, apoi, comisiei Macovei, dosarul de candidatură. În formular exista varianta de a opta pentru un singur colegiu, nu puteai trece acolo mai multe colegii pe care ai fi dispus să candidezi, eu am trecut acolo Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor", a declarat Papahagi. El apreciază că, prin această candidatură, respectă întocmai deciziile Alianţei România Dreaptă (ARD). „În decizia luată la înfiinţarea ARD se spunea că parlamentarii în funcţie îşi menţin locurile ocupate, iar ceilalţi vor candida în colegiile libere. Aici, în Colegiul 1, era Mircia Giurgiu, care nu mai e în PDL, deci e un colegiu liber. Restul sunt discuţii interne din PDL, pe care nu le pot nici confirma nici infirma. Eu n-am avut, până acum, nici o discuţie cu domnul Hărdău, am purtat discuţii doar cu conducerea naţională a ARD şi cu conducerea judeţeană a PDL", a afirmat Papahagi.

El recunoaşte, însă, că nu va accepta să candideze în alt colegiu. „Nu mi-am pus problema unui alt colegiu, dar mai degrabă nu aş accepta. Nu mă intereseză să ajung în parlament cu orice preţ, nu mă interesează să candidez în orice condiţii. Eu vreau să candidez în colegiul meu şi să reprezint oamenii din cartierul în care locuiesc de când mă ştiu", a spus Papahagi.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, admite că firul telefonic dintre Cluj şi Bucureşti a fost încins şi sugerează că diferendul ar putea ajunge să fie arbitrat în capitală. „Întotdeauna există discuţii când e vorba de stabilit candidaţii pentru parlament şi vor exista în continuare discuţii. Pe de altă parte, statutul acestei mari alianţe este foarte clar: unde nu se reuşeşte o mediere pe plan local, soluţia este dată de o comisie special constituită, la Bucureşti, din reprezentanţi ai conducerilor tuturor formaţiunilor componente", a explicat Buda.

ARD Cluj ar putea propune, însă, o revenire spectaculoasă în arena politică. Fostul deputat PNŢCD în legislatura 1996-2000, Ioan Roman, ar putea candida din nou pentru camera inferioară, din partea aceluiaşi partid, într-un colegiu, e drept, considerat fief liberal, colegiul 5 din jurul Gherlei. Preot ortodox în cartierul Someşeni, Roman a fost nevoit să renunţe la ambiţiile politice din cauza unei decizii a conducerii bisericii ortodoxe de a interzice preoţilor să se implice în viaţa politică. În 2008, Roman a încercat, totuşi să candideze pentru un loc de consilier judeţean pe lista PNL, dar s-a izbit de refuzul categoric al mitropolitului din acea vreme, Bartolomeu Anania. De această dată, Roman mizează pe o poziţie ceva mai flexibilă a urmaşului lui Anania, Andrei Andreicuţ. Preotul din Someşeni va avea astăzi o întâlnire cu mitropolitul Andreicuţ, în urma căreia va şti dacă i se va permite sau nu să candideze. „Dacă părintelui Roman nu i se va permite să candideze, oricum, Colegiul 5 rămâne la PNŢCD şi vom desemna un alt candidat. Chiar dacă pare o misiune sinucigaşă, ne vom bate până la capăt", a declarat preşedintele PNŢCD Cluj, Horea Dan.

 

Comenteaza