Hub umanitar pentru Ucraina în România. Ursula von der Leyen: "Sunteți un exemplu extraordinar de solidaritate"

Hub umanitar pentru Ucraina în România. Ursula von der Leyen: "Sunteți un exemplu extraordinar de solidaritate"
| Foto: presidency.ro

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că centrul umanitar operaţionalizat în România pentru sprijinirea Ucrainei va juca un rol foarte important și a afirmat că țara noastră a oferit "un exemplu înduioşător pentru întreaga lume".

"România oferă ajutorul umanitar pentru Ucraina cu ajutorul acestui centru umanitar. Pentru noi este important să avem posibilitatea să strângem toate resursele aici, cât mai aproape de Ucraina. Aceste resurse provin din toate statele membre, iar din hub ele vor fi direcţionate cât se poate de rapid către regiunile care au nevoie din Ucraina", a spus Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni, unde a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a adăugat că acest centru va juca un rol foarte important, menţionând că, în cazul unor crize, precum cea din Ucraina, este nevoie de coordonare foarte strictă.

"Cu sprijinul Naţiunilor Unite, al Statelor Unite şi al altor entităţi, cum ar fi organizaţiile nonguvernamentale, acest centru umanitar va juca un rol foarte important. În cazul unor crize, precum aceasta, este nevoie de coordonare foarte strictă. Este un demers pe termen mediu şi, cu toate experienţa noastră în materie de gestionare a crizelor, ne bucurăm de tot sprijinul României, de sprijinul, de flexibilitatea şi de pragmatismul dumneavoastră. Aţi fost pregătiţi să demaraţi aceste lucrări imediat şi mă bucur că au evoluat atât de bine", a mai spus preşedintele Comisiei Europene. 

Ursula von der Leyen a spus și că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa.

"România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii. România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a mai declarat preşedintele Comisiei Europene.

Comenteaza