Şi-a recâştigat funcţia în instanţă. Problema? Clujul are acum doi subprefecţi

Şi-a recâştigat funcţia în instanţă. Problema? Clujul are acum doi subprefecţi
| Foto: Facebook: Zoltán Györke

Fostul subprefect Zoltan Gyorke, demis de guvernul Dăncilă în urmă cu o lună, s-a întors la Prefectura Cluj. Şi-a recâştigat funcţia în instanţă. 

 

Tribunalul Cluj a suspendat marţi, 12 martie, hotărârea Guvernului României prin care Gyorke era schimbat din funcţie. În locul său a fost numit Ioan-Alin Danci, fostul șef al Biroului Administrare Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Cluj. Gyorke s-a întors, marţi, la Prefectură, însă a fost informat că instituţia va funcţiona cu doi subprefecţi. Ba mai mult, nu are birou. 

"M-am întors astăzi la Prefectură pentru că decizia este executorie de drept, dar prefectul mi-a adus la cunoștință, în mod ilar, că vor exista doi subprefecți, că deocamdată nu voi avea nicio atribuție și că îmi pune la dispoziție o sală de ședință sau biroul unor funcționari pentru a-mi desfășura activitatea.

În interpretarea dânsului, vor funcționa doi subprefecți. În opinia mea, acest lucru ar fi ilegal dacă guvernul nu îl revocă pe domnul Danci la prima ședință. Va exista un conflict juridic, întrucât nicăieri în România nu sunt doi subprefecți.

Statul de funcție al Instituției Prefectului prevede foarte clar o singură funcție de subprefect. Instanța a decis ieri ca eu să îmi reiau atribuțiile de dinainte de eliberarea din funcție. În aceste condiții nu pot funcționa, este nelegală funcționarea a doi subprefecți", a declarat Zoltan Gyorke, pentru ZIUA de CLUJ. 

Dacă guvernul nu va decide revocarea din funcţie a lui Danci, Gyorke ia în calcul să meargă din nou în instanţă. "Vom vedea ce va decide guvernul, singurul în măsură să hotărască dacă dorește să persiste în această situație ambiguă sau va revoca hotărârea de numire a domnului Danci. În cazul în care guvernul nu va lua această decizie, mă voi consulta cu avocații și voi proceda în consecință. S-ar putea să apelăm la soluția executorului judecătoresc, pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri a instanței". 

Gyorke a fost demis din funcția de subprefect al județului pentru a doua oară în carieră. Decizia a fost luată de guvernul Dăncilă. El a mai fost schimbat o dată, în 2008, dar a fost repus în funcţie în 2015, prin decizia definitivă a instanței de judecată.

Noul subprefect al Clujului, Ioan Alin Danci, a fost învestit în funcție, în 8 martie, în prezența secretarului de stat pentru relația cu instituțiile prefectului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Adrian Petcu.

Danci a fost numit în funcţia de subprefect al judeţului prin Hotărârea Guvernului României nr. 105 din 27 februarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173/5.III.2019. El a ocupat, anterior acestei numiri, funcția de șef al Biroului Administrare Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Cluj. Originar din Maramureș, acesta este de profesie jurist.

Comenteaza