ÎCCJ a întors decizia BEC. Alianţa Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie

ÎCCJ a întors decizia BEC. Alianţa Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie
| Foto: hotnews.ro

Alianţa electorală Dreapta Unită, formată din USR, PMP şi Partidul Forţa Dreptei, se va afla pe buletinele de vot de la alegerile din data de 9 iunie, după ce, în cursul zilei de marţi, Instanţa supremă a anulat decizia Biroului Electoral Central prin care a fost respins protocolul său de constituire.

"ICCJ a validat alianţa electorală Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei, admiţând contestaţia faţă de decizia Biroului Electoral Central. Decizia ICCJ dovedeşte că hotărârea iniţială a Biroului Electoral Central a fost una determinată de o majoritate politică ostilă democraţiei, controlată de PSD, care a eşuat lamentabil în încercarea de a împiedica candidatura alianţei Dreapta Unită", a anunţat Forţa Dreptei.

Liderii alianţei au susţinut, într-un comunicat de presă, că decizia BEC a fost "abuzivă".

"ICCJ ne-a dat dreptate şi a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului Alianţei Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democraţiei din România, o încercare de a împiedica Opoziţia să participe la alegeri. Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ICCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea şi PSD au vrut să scoată USR de pe buletin. Nu le-a mers nici atunci, nu le-a mers nici acum. Ne vedem la vot, pe 9 iunie", a precizat Cătălin Drulă, preşedintele USR, în comunicat.

"În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români şi să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine", a arătat, la rândul său, Eugen Tomac, preşedintele PMP.

Judecătorii au admis protocolul de constituire a Dreptei Unite, care poate participa astfel ca alianţă la alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie.

"Admite contestaţia formulată de contestatorii Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei împotriva deciziei Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Anulează decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024. Admite Protocolul de constituire a alianţei electorale - 'Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei'. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", se arată în decizia instanţei.

Comenteaza