ICCJ respinge cererea PNL Cluj de începere a urmăririi penale în cazul lui Ponta pentru abuz în serviciu

ICCJ respinge cererea PNL Cluj de începere a urmăririi penale în cazul lui Ponta pentru abuz în serviciu
Instanţa supremă a respins joi plângerea depusă de PNL Cluj împotriva soluţiei de neâncepere a urmăririi penale dispuse de Parchetul ICCJ în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru abuz în serviciu întrucât nu ar fi respectat termenul organizarea alegerilor parţiale la Cluj.

"Respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Partidul Naţional Liberal - filiala Cluj, împotriva ordonanţei nr.46/P/2015 din data de 6 aprilie 2015 dispusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Obligă petentul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", se arată în decizia de joi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Copreşedintele executiv al PNL Cluj Mihai Seplecan a depus în 20 ianuarie la Parchetul ICCJ o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta, pentru că nu organizează alegeri parţiale la preşedinţia Consiliul Judeţean Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat al lui Mihai Seplecan transmis atunci, după turul al doilea al alegerilor prezidenţile, Victor Ponta a fost notificat să respecte legea "şi să facă diligenţele necesare desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj".

Curtea de Apel Cluj a dat în luna aprilie câştig de cauză PNL Cluj, care a intentat proces Guvernului pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, rămasă vacantă după demisia lui Horea Uioreanu, decizia instanţei nefiind definitivă.

Ulterior, în 6 aprilie, Parchetul instanţei supreme a decis neînceperea urmăririi penale premierului Victor Ponta, decizia fiind atacată de liberali. După această decizie, PNL Cluj a cerut demisia procurorului general Tiberiu Niţu.

Funcţia de preşedinte al CJ Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014, când prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia. În luna iunie, Mihai Seplecan a fosta els preşedinte al CJ Cluj, fiind votat de plenul deliberativului judeţean conform prevederilor noii legi a alegerilor locale.

Comenteaza