Imobil ilegal, reautorizat şi avizat de CTATU. Nicoară: "Apostu sfidează justiţia!"

Imobil ilegal, reautorizat şi avizat de CTATU. Nicoară:
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, sfidează justiţia, "după exemplul premierului Emil Boc", reclamă senatorul PNL Marius Nicoară. Aceasta, pentru că Primăria "ignoră deciziile irevocabile şi executorii ale Justiţiei", reclamă Nicoară, cu referire la un imobil declarat ilegal, care ar fi trebuit demolat, dar care ar urma să fie reautorizat de Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU).


">

"Pentru membrii CTATU sentinţele date de justiţie nu trebuie respectate, ele sunt pronunţate doar aşa, de ochii lumii. Doar aşa se explică faptul că se doreste să se reautorizeze o construcţie care, după normele legale în vigoare, trebuie demolată", acuză Nicoară. Acesta se referă la imobilul de locuinţe colective de pe strada Viilor 16, ridicat în baza unei autorizaţii de construire eliberată în iunie 2007 şi anulată de Curtea de Apel Cluj prin Decizia Civilă nr.2992/22 noiembrie 2010. Instanţa clujeană a anulat această autorizaţie de construire, având în vedere concluziile expertizei tehnice, respectiv din cauză că nu a fost respectată distanţa faţă de limita posterioară de proprietate, proiectantul a calculat greşit aria construită, fără a ţine cont de amprenta reală a clădirii, iar procentul de ocupare a terenului (POT) şi coeficientul de utilizare a terenului (CUT) au valori mai mari decât cele legale, explică Nicoară.

În consecinţă, la această dată, statutul juridic al imobilului este de construcţie ridicată fără autorizaţie de construire, mai arată senatorul.

"Având în vedere că situaţia de fapt a rămas aceeaşi, că nu a fost demolată construcţia existentă, că nu au fost modificate limitele de proprietate prin achiziţionarea unor parcele vecine, mă întreb cum este posibilă reautorizarea acestui imobil? Potrivit legislaţiei în vigoare, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru modificarea regimului de înălţime, a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), procentului de ocupare a terenului (POT), retragerea clãdirilor faţã de aliniament şi distanţele faţã de limitele laterale şi posterioare ale parcelei este interzisă expres prin articolul 56^1 al Legii nr.350/2001. În mod normal, în acest caz, trebuiau aplicate dispoziţiile articolului 32, aliniatul 1 din legea amintită, dispoziţii conform cărora în situaţii în care „prin cererea pentru emiterea certificatului de urbanism se solicită o modificare a prevederilor documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă...autoritatea publică locală are dreptul ca, dup caz, prin certificatul de urbanism) să respingă în mod justificat cererea de modificare a prevederilor documentaţiilor de urbanism aprobate", explică Nicoară.

Comenteaza