În căutare de prim-ministru. Orban îl propune pe Ciucă drept premier la Cotroceni (surse)

În căutare de prim-ministru. Orban îl propune pe Ciucă drept premier la Cotroceni (surse)
| Foto: digi24.ro

Potrivit unor surse liberale, Orban îl va propune pe actualul premier interimar, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.

De asemenea, există și două variante de rezervă: ministrul Finanțelor - Florin Cîțu și ministrul Fondurilor Europene - Marcel Boloș. Aceste nume au fost discutate deja în interiorul Partidului Național Liberal, departe de ochii presei, relatează stirileprotv.ro.

Președintele Iohannis vrea un calendar accelerat

Pe de altă parte, într-o discuție avută marți seara cu liderii PNL, într-o vilă de protocol din centrul Capitalei, președintele României le-a spus că dorește un calendar accelerat, astfel ca pe 21 decembrie să se producă preluarea mandatelor noilor parlamentari, și nu mai târziu de 23 decembrie, ajunul Crăciunului, să avem învestit un nou Executiv.

Așadar, trebuie găsită rapid o soluție la aceste negocieri, iar liberalii vor să găsească un nume de premier cât mai repede, precum și o împărțire a viitorului Executiv, astfel încât să mulțumească pe toată lumea, mai exact pe partenerii lor de alianță, USR și UDMR.

Cum se vor împărți viitoarele ministerele

Cel mai probabil, liberalii vor păstra 8 ministere. Ei doresc să le păstreze pe cele mai importante, Justiția sau Economia, adică ministere cu roluri de decizie.

Și cei din USR-PLUS își doresc posturi importante în viitorul Executiv. Potrivit unor surse politice, ei ar ținti ministerul Justiției sau Ministerul de Interne. De asemenea, și cei de la UDMR ar putea primi 3 posturi în viitorul Guvern, pentru a susține Executivul pentru următorii 4 ani.

După discuția cu președintele Iohannis, președintele PNL își va convoca colegii într-o nouă ședință, pentru a discuta despre propunerea de premier și împărțirea mandatelor.

O ședință este programată și la USR, iar cei de la PSD, care susțin că lor li se cuvine guvernarea, din moment ce au câștigat cel mai mare număr de parlamentari, vor avea și ei o șdeință, joi, pentru a-l susține pe medicul Alexandru Rafila pentru nominalizarea în funcția de premier.

Comenteaza