În PNL Cluj au început jocurile pentru alegerile din toamnă

În PNL Cluj au început jocurile pentru alegerile din toamnă
Horea Uioreanu ar putea obţine retragerea şi apoi susţinerea lui Marius Nicoară, dar ar putea fi contracandidat de Mihai Szeplekan.

Cu mai bine de patru luni înaintea alegerii noii conduceri a liberalilor clujeni, potenţialii candidaţi lucrează deja la calculele politice preliminare. Pe lângă consacraţii Marius Nicoară şi Horea Uioreanu, tentat de preluarea conducerii organizaţiei judeţene este şi consilierul judeţean Mihai Szeplekan. Totuşi, alegerile din 14 septembrie n-au fost încă validate de conducerea centrală a partidului.

După ce, profitând şi de decizia luată la Bucureşti privind obligativitatea organizării de alegeri în teritoriu, tabăra din jurul lui Horea Uioreanu a reuşit să-şi impună voinţa şi să stabilească alegeri pentru conducerea organizaţiei judeţene în 14 septembrie, preşedintele consiliului judeţean pare, în acest moment, cel mai sigur candidat pentru funcţia de preşedinte al PNL Cluj. „Deocamdată n-am luat nici o hotărâre, mai întâi, săptămâna asta, trebuie să stabilim calendarul alegerilor în organizaţii, care va culmina cu alegerile de la organizaţia judeţeană din 14 septembrie. Va fi o procedură mai îndelungată, care va presupune multă alergătură. În ce mă priveşte, am mai spus-o, dacă am sprijinul organizaţiilor, mă duc la preşedinţie", a declarat Uioreanu.
Aflat la al treilea mandat în fruntea organizaţiei, actualul ocupant al funcţiei, senatorul Marius Nicoară, s-a limitat să declare că încă nu s-a gândit dacă va mai candida sau nu. Mulţi liberali clujeni se aşteaptă însă ca Nicoară să renunţe. „Mai mult ca sigur va face din nou ce a făcut la alegerile de la municipiu. Când a văzut că omul său, Adrian Oros, n-are nici o şansă, cu o serară înaintea alegerilor a anunţat că-l susţine pe Ioan Petran. Probabil la fel va face şi acum, când va vedea că nu mai are suficientă susţinere în organizaţie, va anunţa că nu mai candidează şi îl va susţine pe Uioreanu", au fost cuvintele repetate, mai mult sau mai puţin identic, de mai mulţi membri ai organizaţiei liberale clujene.

Scenariul nu i-ar displăcea nici lui Uioreanu. „Sigur voi avea o discuţie prealabilă cu Marius (Nicoară - n.red.), pentru că ideea nu e să avem lupte politice în organizaţiei. Ne leagă o veche prietenie şi ideea ar fi să ajungem la un consens", a afirmat Uioreanu. Nicoară e mai mult decât deschis în a accepta mâna întinsă de rivalul său politic din ultima vreme. „Sigur că da, sigur că da, şi eu îmi doresc şi e foarte posibil să ajungem la un consens", a comentat Nicoară.

Dacă de concurenţa lui Nicoară ar putea scăpa, Uioreanu s-ar putea trezi contracandidat chiar de către unul din oamenii echipei sale, consilierul judeţean Mihai Szeplekan. Ba, potrivit mai multor voci liberale, un duel al celor doi ar fi un „meci de 1x2", în condiţiile în care numărul prietenilor pe care Szeplekan şi i-a făcut între liberalii din judeţ, mai ales între primari, nu este tocmai de neglijat, deşi, pe de altă parte, banii primăriilor lor stau în pixul lui Uioreanu. Potrivit aceloraşi surse, pe Uioreanu l-ar putea costa mai mult retragerea lui Szeplekan din competiţie, decât renunţarea lui Nicoară, consilierul judeţean fiind, se pare, dispus să renunţe la candidatură doar dacă i se va garanta o poziţie care să-i asigure controlul organizatoric al filialei. „Deocamdată nu pot să spun dacă voi candida sau nu, un anunţ oficial voi face doar cu 48 de ore înainte de alegeri", s-a limitat să declare Szeplekan. Uioreanu nu pare, însă, speriat de această candidatură. „Conform statutului partidului, nimeni nu-i oprit să candideze", a comentat el.

 

Comenteaza